Mantes tèrmiques per protegir la glacera del Roine

Alberto AlcántaraActualitzat

Les glaceres són uns dels sistemes més amenaçats per l'escalfament global. La seva reducció és una realitat. A Suïssa, porten anys protegint la glacera del Roine del desgel de la primavera i l'estiu, amb ajuda de mantes tèrmiques.

Les mantes, de dos centímetres de gruix i color blanc, reflecteixen la llum solar i mitiguen l'escalfament. El gel es fon igual, però de manera més lenta que sense la cobertura.

En el punt on es pren aquesta mesura hi havia un hotel familiar fa uns de 150 anys. El retrocés del gel va obligar a tancar el negoci. Ara es poden visitar les coves de gel excavades a la mateixa glacera.

Les mantes permeten seguir amb l'activitat turística, però es tracta d'una mesura de cost elevat: més de 60.000 francs suïssos només en material, sense comptar els helicòpters i la mà d'obra necessària per col·locar-les.  

La glacera del Roine, situada al cantó de Valais, era la més gran d'Europa fa milers d'anys, però en l'actualitat només és la cinquena més gran de Suïssa, amb una mida de 9 quilòmetres i una superfície de gairebé 21 quilòmetres quadrats. El front se situa a una cota de 2.450 metres.

Les mantes són una mesura de protecció insuficient. Segons el glaciòleg Andreas Bauder, en aquesta zona es perden entre 6 i 8 metres de glacera a l'any. En aproximadament 150 anys, la glacera ha retrocedit 1.400 metres.

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut