Moguer

Donen per controlat l'incendi del Parc Nacional de Doñana

Més de 200 persones han hagut de dormir aquesta nit en espais habilitats pels ajuntaments de Moguer i Almonte

RedaccióActualitzat

Aquest matí s'ha donat per controlat l'incendi de Moguer, a Huelva que des de dissabte amenaçava el Parc Natural de Doñana.

Aquest dimarts al matí els equips d'emergència ja han donat per estabilitzat l'incendi, després de fer un vol d'inspecció. El foc es va perimetrar ahir al migdia i, durant la nit, més de 200 efectius hi han continuat treballant. Al llarg del dia d'avui, les 230 persones que estan reallotjades als pavellons de Moguer i Almonte ja podrien tornar a casa.

Les flames han cremat una part del parc però no han entrat a dins, que és la zona de més valor. El govern andalús no ha facilitat el nombre d'hectàrees cremades en el que ha qualificat de "gran incendi forestal" i assegura que a l'interior del perímetre hi ha zones que no s'han cremat.

Intencionat o negligència

Pel que fa a l'origen del foc, la principal hipòtesi és que podria haver estat provocat, de manera voluntària o bé per una negligència. Els grups ecologistes denuncien interessos econòmics per part del sector agrícola, que voldria reduir la zona protegida. La presidenta andalusa, Susana Díaz, però, ha estat contundent i ha dit que s'investigarà a fons:

 

"Arribarem fins al final per saber per què hi ha hagut un incendi tan gran en una zona tan sensible com l'entorn del parc de Doñana, l'entorn de moltes famílies, i perquè es depurin les responsabilitats."

Díaz ha apuntat que no hi ha hagut "condicions naturals" perquè l'incendi sorgís de manera "espontània", per la qual cosa es tem que "la mà de l'home hi estaria al darrere". La presidenta andalusa ha insistit que s'arribarà al "límit" per depurar responsabilitats.

La presidenta andalusa diu que cap terreny del Parc Natural de Doñana que s'hagi cremat pel foc serà requalificat:

"Que ningú pensi que ni un sol metre que hagi cremat s'aprofitarà i tindrà una altra qualificació urbanística perquè la Junta no només s'hi oposarà sinó que posarà tots els mecanismes legals perquè ni un metre de l'entorn natural de Doñana sigui requalificat ni utilitzat per a cap altre ús."

Els grups ecologistes han alertat que hi ha molts interessos econòmics per part del sector agrícola per aconseguir reduir l'espai protegit. En declaracions a Catalunya Ràdio, Juan Romera, portaveu d'Ecologistes en Acció, apunta qui hauria provocat el foc:

"A Doñana hi ha molts interessos contradictoris. Hi ha una pressió excessiva, moltes tensions econòmiques per una agricultura que no para de créixer i està ocupant espais protegits, zones públiques, i volen més i més."

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut