Moguer

Els bombers, optimistes respecte del foc que amenaça el parc de Doñana

Continuen desallotjades 450 persones a causa de l'incendi, que hauria estat provocat, ja sigui de manera voluntària o per una negligència

RedaccióActualitzat

Els bombers donen per perimetrat l'incendi que crema des de dissabte a la nit a Moguer, a Huelva, i que amenaça el Parc Natural de Doñana. El foc no ha entrat -de moment- dins del parc.

A última hora d'aquest dilluns, el conseller andalús de Medi Ambient, José Fiscal, ja no ha parlat de tres focus actius, sinó d'un perímetre "perfectament consolidat". Segons ha afirmat, ja no hi ha fronts, sinó "punts calents".

Però com que s'espera vent en les pròximes hores, han optat per mantenir un dispositiu de 200 persones treballant durant la nit, entre bombers forestals i soldats de la Unitat Militar d'Emergències, la UME, amb una vintena de camions cisterna.

Per la seva banda el cap de la UME, Miguel Alcañiz, s'ha mostrat optimista i ha confiat que, en les pròximes hores, les flames quedin controlades a pesar del vent que hi pugui haver.  

L'incendi forestal es va declarar dissabte a la nit al paratge de La Peñuela de Moguer. Juanjo Carmona, responsable de l'oficina del Fons Mundial per la Natura (WWF) ja apuntava a "El matí de Catalunya Ràdio" que la situació havia fet un gir en positiu:

"Hem vingut a les quatre de la matinada de la zona de Matalascañas. Estava molt millor que durant el dia. No feia gairebé vent. Els fronts de Mazagón i Matalascañas estaven relativament controlats. La part que més preocupa és el nord. El problema ara és que s'ha aixecat una mica de vent, però al mateix temps ja poden actuar els mitjans aeris. Esperem que avui mateix pugui quedar resolt l'incendi"

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha destacat que aquest dilluns s'ha reduït el vent i que les condicions meteorològiques han estat més favorables per apagar el foc. 

La reserva ecològica més gran d'Europa

El foc va obligar a desallotjar més de 2.000 persones dissabte. Tres quarts parts ja han pogut tornar a casa o als càmpings i hotels on s'estaven, ja que és una zona molt turística. Unes 450 encara continuen en poliesportius o altres instal·lacions on han estat reubicades.

 

La majoria dels desallotjats eren en càmpings o hotels a Mazagón, on les flames van arribar a les portes del nucli habitat enmig dels nervis dels veïns. També ha estat complicada la situació en un altre poble costaner: Matalascañas. Les dues carreteres per sortir de la població van quedar tallades durant hores.

Sobre el terreny hi treballen 225 bombers i 200 militars. Tot i  que hi havia disponibles una vintena de mitjans aeris, només se n'han activat cinc.

De moment encara no s'ha comptabilitzat el nombre d'hectàrees que s'han cremat.

Intencionat o negligència

Pel que fa a les causes del foc, la principal hipòtesi apunta que ha estat provocat, ja sigui de manera voluntària o bé per una negligència. La presidenta andalusa, Susana Díaz, ha dit que s'investigarà a fons:

"Arribarem fins al final per saber per què hi ha hagut un incendi tan gran en una zona tan sensible com l'entorn del parc de Doñana, a l'entorn de moltes famílies i que es depurin les responsabilitats."

Díaz ha apuntat que no hi ha hagut "condicions naturals" perquè l'incendi sorgís de manera "espontània", per la qual cosa es tem que "la mà de l'home hi estaria al darrere". La presidenta andalusa ha insistit que s'arribarà al "límit" per depurar responsabilitats.

Els grups ecologistes han alertat que hi ha molts interessos econòmics per part del sector agrícola per aconseguir reduir l'espai protegit. En declaracions a Catalunya Ràdio, Juan Romera, portaveu d'Ecologistes en Acció, apunta qui hauria provocat el foc:

"A Doñana hi ha molts contrapostos, contradictoris. Hi ha una pressió excessiva, moltes tensions econòmiques per una agricultura que no para de créixer i està ocupant espais protegits, zones públiques, i volen més i més."

Aquest incendi també ha obligat a desallotjar el Centre de Cria en Captivitat del Acebuche de Doñana. Aquest dilluns s'han localitzat els 13 exemplars de linx ibèric que no es van poder evacuar diumenge. Els 9 adults i 5 cadells evacuats diumenge a Matalascañas ja han pogut tornar al centre. En el procés de desallotjament, una de les femelles ha mort per estrès, segons han informat des del centre.

Una amenaça per al parc

El delegat del govern a Andalusia no ha volgut fer una estimació de l'àrea cremada, però diu que els efectius de bombers "han actuat en una línia de set quilòmetres de costa i també cap a l'interior del Parc". 

Les imatges dels efectius de bombers lluitant contra l'avanç de les flames mostren la virulència del foc:

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut