La Xina progressa en la seva guerra contra la contaminació de l'aire, però la qualitat de l'aigua empitjora

Alberto AlcántaraActualitzat

La Xina està fent progressos en la lluita contra la contaminació que afecta les grans ciutats, però en moltes àrees la contaminació de l'aigua està empitjorant.

Malgrat els compromisos per acabar amb els contaminants, la qualitat de l'aigua en rius, llacs i embassaments de diverses regions s'ha deteriorat de manera significativa, segons els grups d'inspecció que reporten al Ministeri de Protecció Ambiental (MEP).

El govern va començar la seva guerra contra la contaminació en 2014, prometent revertir el dany fet al cel, als rius i al sòl al llarg de més de tres dècades de gran creixement industrial. L'any passat va presentar un pla d'acció amb el compromís de millorar la qualitat de l'aigua a tot el país per l'any 2030. 

Durant els primers nou mesos de 2016, el 70,3 % de les mostres preses de gairebé 2.000 fonts d'aigües superficials al voltant de la Xina han resultat aptes per ser utilitzades com a aigua potable, el que representa una millora del 4% respecte l'any passat.

Però tot i les algunes millores realitzades en els últims cinc anys, la creixent demanda d'aigua a la Xina ha incrementat la pressió sobre els uns recursos limitats, i les fonts de contaminació no han estat sotmeses a un control adequat, segons admet el MEP.

Una investigació publicada l'any passat pel Ministeri va mostrar que gairebé dos terços de les aigües subterrànies i una tercera part de les aigües superficials no eren aptes per al contacte humà. Molta d'aquesta aigua està contaminada per fertilitzants, metalls pesats i aigües residuals no tractades.

I és que fins ara, la prioritat del govern xinès ha estat la contaminació de l'aire, especialment en les regions industrialitzades com Pequín i Hebei. Aquesta setmana s'ha sabut que les concentracions de partícules nocives més petites, les PM2.5, han caigut un 12,5 % des del gener fins a l' octubre.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut