La llacuna d'Aculeo de Xile s'asseca per primera vegada en 2.000 anys

Alberto AlcántaraActualitzat

La llacuna xilena d'Aculeo s'ha assecat per primera vegada en 2.000 anys. Un dipòsit de 12 quilòmetres quadrats d'aigua, popular entre els practicants d'esports aquàtics, ha esdevingut una superfície totalment àrida.

Les autoritats admeten la presència de pous il·legals però atribueixen el fenomen a la sequera que pateix la zona central de Xile. Per contra, l'hidròleg Pablo García, investigador de la Universitat de Xile, assenyala l'augment del consum com a causa principal d'aquest desastre.

Segons García, l'últim any es va registrar una pluja molt pròxima al valor normal, però la llacuna ha continuat minvant. L'hidròleg afirma que el consum s'ha multiplicat diversos centenars de vegades en l'última dècada, i pensa que aquesta sobreexplotació ha castigat un aqüífer petit, que no ho ha pogut entomar.

La població local culpa els propietaris dels terrenys agrícoles dels voltants i al cultiu dels cirerers.  

Els experts busquen opcions per tornar a omplir la llacuna, com per exemple portar canals d'irrigació des d'altres estuaris propers.  La llacuna està situada a la província de Maipo, a la Regió Metropolitana de Santiago.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut