Anomalia de la temperatura del mar amb "Niño" (NASA_JPL_PODAAC)
Anomalia de la temperatura del mar amb "Niño" (NASA_JPL_PODAAC)

El temps de la A a la Z: el "Niño", origen i freqüència

RedaccióActualitzat

El Niño és un canvi en el comportament del sistema oceànic i atmosfèric a gran escala, de més de 10.000 km, que altera els corrents oceànics de les aigües del Pacífic i de les condicions dels vents alisis a la zona equatorial. El resultat és un canvi en el comportament en les pluges i en la temperatura del mar que afecta milions de persones, de banda i banda del Pacífic, com Equador i Austràlia. Es la fase càlida d'un cicle natural que també en té una de freda, la Niña.
 

Un fenomen vell i freqüent

El fenomen climàtic el Niño no és pas un fenomen recent associat al canvi climàtic actual. Ja en època prehispànica el "Niño" feia de les seves i s'estima que va marcar el futur de les civilitzacions, tant en els moments d'expansió com en els moments d'extinció. Les llargues sequeres o els períodes de grans inundacions van posar fi a algunes ciutats i pobles d'abans i després de la colonització. A partir de la colonització d'Amèrica, s'ha pogut estudiar els efectes del Niño a partir dels documents històrics de navegació, producció agrària o per la construcció i evolució de les poblacions i poblats.

S'estima que cada 50 anys apareix un "Niño" molt intens. Des de 1578 fins a l'actualitat hi ha hagut 9 grans episodis amb "Niño" i en les últimes dècades destaquen el 1982-1983 i el 1997-1978. La periodicitat normal d'un "Niño" és entre 2 i 7 anys i té una durada d'uns 6 a 18 mesos.

El pitjor "Niño" registrat es va viure entre 1997-1998, quan les intenses pluges van provocar greus inundacions a la conca del riu Iangtsé a la Xina, amb la mort de més de 1.500 persones.

Origen del nom

El nom "Niño" té el seu sentit, es refereix al nen Jesús. El van posar els pescadors peruans al període de temps en el qual desapareixien els bancs de peixos del mar i, cada any, era pels vols de Nadal. La causa era una la petita invasió d'aigua més càlida que arribava a les costes del Perú i Equador sense gaires nutrients i, en conseqüència, amb pocs peixos. Aquest nom s'ha estès a la denominació del fenomen climàtic, ara ja demostrat científicament i amb dades.

Com si es tractés d'una balança, el "Niño" és el pes decantat cap a un costat, amb aigües molt més càlides a Amèrica i fredes a Austràlia. Per contra, si la balança s'inclina cap a l'altre costat trobem la "Niña", aigües molt més càlides del que és normal a Austràlia i molt més fredes a Amèrica, és menys intens i d'efectes contraris al "Niño".

ARXIVAT A:
El temps de la A a la Z
Anar al contingut