Mapa isobàric per diumenge a la nit (AEMET)
Mapa isobàric per diumenge a la nit (AEMET)

L'Ana és la primera borrasca batejada per l'AEMET

El nom es posarà en el cas de borrasques profundes amb l'objectiu d'afavorir la comunicació, com ja succeeix al Regne Unit

Alberto AlcántaraActualitzat

L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) batejarà a partir d'ara, juntament amb MétéoFrance (França) i l'IMPA (Portugal), les borrasques profundes que afectin Espanya, França i Portugal. La primera és l'Ana, que s'ha format diumenge. A més a més, es tracta d'una pertorbació generada per ciclogènesi explosiva.

La condició per a batejar les pertorbacions és que pugin produir un gran impacte en béns i persones. El llindar seran els avisos de vent de nivell taronja o vermell. En el cas d'Espanya, es tracte de ratxes màximes superiors a 90, 100 i 110 km / h en funció de les zones.

Amb aquest nou sistema es vol afavorir una comunicació més efectiva davant episodis adversos. Una experiència semblant, desenvolupada al Regne Unit i Irlanda, ha demostrat que la població està més atenta a les recomanacions de seguretat quan l'amenaça de vent fort s'identifica de forma molt clara.

El procediment també servirà per millorar la coordinació entre els serveis meteorològics. Qualsevol de les tres agències meteorològiques que prevegi emetre el primer avís per vent donarà nom a la borrasca, seguint la llista següent: Ana, Bruno, Carmen, David, Emma, ​​Félix, Gisèle, Hugo, Irene, José, Katia, Li, Marina, Nuno, Olivia, Pierre, Rosa, Samuel, Telma, Vasco i Wiam. Tot seguit avisarà els altres dos països.

En el cas que la borrasca sigui postropical o extratropical, s'utilitzarà el nom atorgat pel Centre Nacional d'Huracans (NHC) de Miami i s'hi afegirà el prefix "ex".

De moment, només es donarà nom a les borrasques atlàntiques. Les pertorbacions mediterrànies s'abordaran en el futur. Davant l'arribada de l'Ana, l'AEMET ha emès una nota d'avís per vent, mala mar i pluges fortes.

La pertorbació portarà una bona tongada de pluja a Catalunya, a banda dels vents.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut