Madrid

Zapatero promet als empresaris accelerar les reformes per fer front a la crisi

La trobada entre José Luis Rodríguez Zapatero i 37 pesos pesants del sector econòmic i financer de l'Estat ha estat "extraordinàriament útil i positiva", segons el president espanyol, que s'ha mostrat convençut que tindrà conseqüències. Totes dues parts han reafirmat el seu compromís amb l'estabilitat i la recuperació econòmica. S'han fixat els eixos fonamentals en què s'ha de basar: la inversió, la competitivitat i l'exportació. Els empresaris han demanat que es posin en marxa reformes estructurals per calmar la forta pressió dels mercats. Zapatero els ha reclamat més inversió a Espanya i incrementar la internacionalització de les multinacionals espanyoles.

Actualitzat
Competitivitat. Aquest ha estat el concepte més repetit, segons el president espanyol, en la trobada que ha aplegat al voltant de la mateixa taula la flora i la fauna del sector econòmic i financer espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero i els seus dos vicepresidents, Alfredo Pérez-Rubalcaba i Elena Salgado.

En la reunió, que ha tingut lloc al Palau de La Moncloa i s'ha allargat gairebé quatre hores, hi havia els números 1 de l'Ibex: els dos grans bancs -Santander i BBVA-; les constructores ACS, Sacyr o Acciona, i les energètiques Iberdrola, Repsol, Gas Natural i Endesa. També hi havia presència catalana, amb els directius de La Caixa, Banc Sabadell, Agbar, Gas Natural o Grífols. En total, 37 empresaris de les companyies espanyoles més importants de les 39 convocades inicialment ja que, a última hora, Mercadona i Cepsa s'han excusat i no hi han assistit.

Les parts han intercanviat punts de vista sobre com afrontar la crisi econòmica i han reafirmat la seva voluntat d'aportar un granet de sorra per sortir-ne. Els empresaris han dit que ajudaran en tot el que puguin, mantenint i si poden augmentant inversions i ocupació, mentre que el govern promet lluitar contra el dèficit i sobretot accelerar les reformes.

Culminar les reformes

Zapatero ha respost a les demandes del sector empresarial i ha anunciat l'execució imminent de totes les reformes per fer front a la crisi. El president del govern espanyol ha dit que reformes com el canvi del sistema de pensions, que Zapatero vol que s'aprovi el gener i no pas el març com estava previst, o del sistema energètic es faran efectius al més ràpidament possible. També s'ha compromès a treballar per garantir la sostenibilitat fiscal i la consolidació dels comptes públics.

En l'àmbit financer, Zapatero ha explicat que les entitats han promès culminar abans del 24 de desembre tot el procés de fusió i posada en marxa de les noves entitats.

El president espanyol està convençut que els mercats entendran el missatge d'unitat d'avui.

Més inversió, més exportació

Vint-i-sis dels 37 empresaris hi han pres la paraula i, segons algun dels presents, a la reunió els que han portat el pes en la conversa han estat veterans com el president de Telefónica, César Alierta; el de La Caixa, Isidre Fainé, o Emilio Botín, del Santander, que ha apuntat que no volen en cap cas eleccions anticipades. Una petició que comparteixen les veus més crítiques de la trobada, com Francisco González, del BBVA, que ha demanat que el govern s'afanyi a fer les reformes, o els constructors Luis del Rivero i Baldomero Falcones, que han dit que el govern obtindria més suport del PP si prengués mesures econòmiques més dràstiques i contundents.

Els empresaris s'han compromès a aplicar i a portar a la pràctica les reformes per afavorir i impulsar la inversió que ajudi a la recuperació i la confiança econòmiques.

Més inversió i també més exportació. Està previst crear una comissió nacional de competitivitat que amb caràcter permanent avaluï la competitivitat de l'economia espanyola i emeti suggeriments al conjunt de serveis públics. Serà una comissió independent i composta de personalitats de relleu de l'àmbit econòmic, empresarial i social.

Seguiment dels compromisos


El president espanyol també ha anunciat que tornarà a convocar els empresaris en un termini de dos o tres mesos per repassar amb ells com evolucionen els compromisos avui adquirits.

Un moment delicat

La reunió de Zapatero amb 39 de les grans empreses espanyoles arriba en un moment d'especial complexitat. Després del rescat irlandès, totes les mirades han passat ràpidament d'Irlanda cap a la península Ibèrica. Primer a Portugal, però també a Espanya. El contagi ja s'ha produït als mercats financers, que han tancat una setmana per oblidar. L'Ibex ha perdut un 7%, amb els bancs com a majors damnificats, i el diferencial que Espanya ha de pagar per col·locar el seu deute ha tocat màxims des de la creació de l'euro.

En l'intent de transmetre confiança als mercats, el Banc d'Espanya ha apuntat que exigirà més transparència a bancs i caixes, per poder conèixer exactament quin és el seu grau d'exposició al sector immobiliari. Una transparència que també s'exigirà a les autonomies, que hauran d'informar puntualment sobre el seu pressupost.

La ministra d'Economia, Elena Salgado, també ha llançat un missatge de confiança. Assegura que el govern espanyol actua amb determinació per complir amb el calendari de reformes previst i compromès amb Brussel·les. Salgado també ha afegit que Espanya té cobertes les necessitats de finançament per aquest final d'any i que, per tant, reduirà les emissions de deute, cosa que evitarà haver de pagar el sobrecost que s'exigeix actualment al deute espanyol.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut