Madrid

Zapatero escoltarà els sindicats perquè el seu govern no és de "decretades"

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, assegura que hi haurà una reforma progressiva de les pensions i ha afegit que l'executiu no seria responsable si no ho plantegés tal com ho està fent. Zapatero ho ha dit hores abans que els sindicats es manifestin contra la proposta del govern espanyol d'ajornar la jubilació fins als 67 anys. A Catalunya, hi ha manifestacions convocades a les quatre capitals de demarcació i a Tortosa. També a Madrid. La UGT i Comissions Obreres consideren que el debat del sistema de pensions és inoportú perquè la situació de la Seguretat Social no és alarmant.

Actualitzat
José Luis Rodríguez Zapatero ha garantit que escoltarà els sindicats que es manifestaran aquesta tarda contra el retard de l'edat de jubilació i s'ha mostrat convençut que s'arribarà a un acord, perquè el seu govern "no és un govern, ni ho serà, de 'decretades'". En roda de premsa amb el president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, Zapatero ha remarcat que el retard de l'edat de jubilació és una proposta "per al diàleg, el consens i l'acord", en què els agents socials són "decisius", i ha confiat que hi haurà altres idees per al debat.
 
Després d'assegurar que si el govern hagués volgut prendre una altra decisió hauria aprovat un projecte de llei o un decret d'aplicació directa, ha recalcat que es tracta d'una negociació "a llarg termini" que ha de realitzar-se amb tranquil·litat, ja que l'objectiu és aconseguir un sistema de protecció social sòlid no per a la dècada vinent, "que ja el tenim", sinó per d'aquí a vint o trenta anys. "Som un país madur, fort i seriós i podem fer un debat madur, responsable i seriós", ha manifestat, abans de reclamar a totes les parts que s'esforcin per "fer els deures avui i no tenir problemes demà".

El govern, ha insistit, ha complert amb la seva responsabilitat en presentar una proposta sabent que "no és un debat per buscar aplaudiments", sinó "un debat per fer país". D'aquesta manera, ha volgut deixar clar que aquest procés "no té res a veure" amb l'actual conjuntura ni amb la crisi, sinó que busca afrontar un repte de futur, com s'havien d'haver afrontat en el passat alguns dels problemes de l'economia espanyola.

Segons Zapatero, els màxims dirigents de CCOO i d'UGT, convocants de les manifestacions, saben que "el govern els escolta i els escoltarà" i que les "reformes progressives" que es necessiten es faran amb consens. Ha remarcat que l'executiu no seria responsable si no hagués obert el debat, tenint en compte l'elevada esperança de vida de la societat espanyola i que en les pròximes dècades s'acostarà a l'edat de jubilació la generació del "baby boom", amb la qual cosa augmentarà molt el nombre de pensionistes.


Rajoy diu que la manifestació sindical és problema de Zapatero

El president del PP, Mariano Rajoy, ha dit que la manifestació convocada per UGT i CCOO en contra del retard en l'edat de jubilació "és un problema" del president del govern, José Luis Rodríguez Zapatero, i "els seus suports, que han estat les organitzacions sindicals". El líder del PP ha recalcat que, en aquest moment, la prioritat és crear ocupació, perquè si augmenta el nombre de persones que cotitzen a la Seguretat Social, les pensions estaran més ben garantides. Ha insistit, per tant, en la necessitat que "el govern" governi, prengui part en l'assumpte i es comporti com el que és, un govern".


Fernández Ordóñez demana que s'acceleri la reforma laboral i que sigui profunda

El governador del Banc d'Espanya, Miguel Ángel Fernández Ordóñez, ha reclamat que s'acceleri el procés per aprovar la reforma laboral, una mesura "urgent" i "imprescindible", i que aquesta reforma sigui profunda perquè en cas contrari obstaculitzaria el creixement. Segons el seu parer, en aquest moment "determinant" per al futur del país, cal "canviar radicalment algunes coses" perquè Espanya avanci en la convergència amb les economies europees més desenvolupades. 

El governador ha citat alguna de les mesures impopulars que creu que és "transcendental" aprovar, com la creació d'un nou contracte indefinit que per les seves condicions "no dissuadeixi aquells empresaris que vulguin crear ocupació". Més urgent encara és canviar l'actual sistema de negociació col·lectiva. Segons Ordóñez, és "decisiu" que els agents socials, que en altres ocasions "complicades" van fer "importants contribucions", deixin ara que treballadors i empresaris decideixin, a cada empresa, "el que més els convingui" per salvar-la.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut