Madrid

Zapatero diu que el finançament es pactarà entre tots

El nou model de finançament autonòmic serà fruit "de l'acord de tots" i tindrà en compte diversos criteris, i no només el de la població, segons ha afirmat al Senat el president espanyol. José Luis Rodríguez Zapatero s'ha compromès a "millorar la solidaritat" del sistema perquè sigui més "transparent" i garantir que hi hagi "un nivell de serveis general per a tots els ciutadans". El terme al qual s'ha referit per definir el futur model ha estat el de "solidaritat equitativa". A banda, Zapatero ha reclamat que les reformes dels estatuts d'autonomia que encara estan pendents tinguin un "alt consens d'origen".

Actualitzat

Durant el primer ple del Senat, José Luis Rodríguez Zapatero ha indicat que la negociació del nou model de finançament haurà de tenir en compte diverses variables. Una és la població, però també "com varia, la dispersió territorial, l'envelliment de la població o la insularitat".

El resultat ha de ser una "solidaritat equitativa", que ha d'evitar que, tal com passa ara, els ingressos de les autonomies que més diners aporten a la solidaritat quedin per sota dels de les comunitats que no aporten tant. "Es pot defensar la solidaritat, però ningú d'una manera racional i sensata pot defensar la solidaritat fins a tal punt que alguns ciutadans tinguin uns nivells de prestació de serveis amb menys recursos que uns altres del mateix estat que tenen una situació de renda per càpita inferior", ha remarcat. Zapatero ha afegit que la solidaritat s'ha de vincular als pilars de l'estat del benestar, que són l'educació, la sanitat i els serveis socials.

Bilateralitat compatible amb multilateralitat

Davant de les veus que, des del PSOE mateix, han demanat que s'ajorni el debat del finançament, amb l'argument que l'economia s'està desaccelerant, Zapatero ja va defensar es negociï ara. I avui ha recuperat el terme bilateralitat, que és el que exigeix l'Estatut -la negociació a dues bandes, govern espanyol i Generalitat- i que havia desaparegut del discurs de l'executiu socialista.

Això, però, no li ha impedit subratllar que la bilateralitat "ha de ser compatible amb la multilateralitat" o negociació comuna, "per raons òbvies". Segons Zapatero, aquestes raons són que la reforma del finançament "afecta el conjunt".

Precisament, el president espanyol té clar que el nou model "no pot sorgir de cap altra manera que no sigui un acord entre tots" i que ha de ser "un equilibri entre els interessos de tothom, perquè el conjunt continuï avançant". Per Zapatero, convé que el sistema nou faci el finançament "més transparent i el vinculi de manera efectiva a la dotació en infraestructures".

A més, ha advertit que la negociació suposarà avançar en la "coresponsabilitat fiscal" de les comunitats autònomes i que cadascuna "assumeixi, en el moment de decidir la despesa, la responsabilitat d'aconseguir els ingressos necessaris".


Estatuts amb "gran consens d'origen", sense data per Rodalies

Zapatero ha afirmat també que les reformes dels estatuts d'autonomia que hi ha pendents s'han de guiar pel màxim consens d'origen. "Les pautes són homogènies, les mateixes per a tots", ha dit, si bé això no significa que les reformes hagin de ser idèntiques ni tampoc s'ha d'impedir que "les peculiaritats de cada comunitat quedin suficientment reconegudes i preservades".

En referència a l'Estatut de Catalunya, el president espanyol ha negat que l'aplicació del text estigui paralitzada. "No està ni congelat ni a l'UVI", ha afirmat Zapatero, en resposta al senador republicà Carles Bonet.

També ha criticat que "denunciïn més els incompliments dels acords aquells que no els han donat suport amb entusiasme" i ha recordat que s'han tancat traspassos com els de la Inspecció de Treball, Comunicacions electròniques, Expedició de títols, la Seguretat privada, l'embassament de la Llosa del Cavall o l'Hospital Clínic de Barcelona. Zapatero no ha volgut posar data al traspàs de la xarxa de Rodalies de Renfe. Ha dit, simplement, "hi estem treballant".

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut