Madrid

Zapatero clausura el congrés del PSOE amb crítiques a qui explota la idea de crisi en benefici propi

El PSOE ha tancat el seu congrés més dolç amb un discurs de José Luis Rodríguez Zapatero en què ha parlat de tot, fins i tot de la situació econòmica. Zapatero s'ha mostrat convençut que l'estat espanyol superarà les dificultats econòmiques, tot i que els pròxims mesos seran difícils per als ciutadans i ha acusat el PP de voler-se aprofitar de l'actual cojuntura a favor seu. També ha reiterat que cal mostrar respecte per totes les llengües cooficials de l'Estat. Amb un grau d'aceptació de la nova cúpula directiva de pràcticament el 100% dels vots, Zapatero ha estat revalidat com a màxim dirigent del partit i ha presentat una renovada executiva per afrontar una etapa en què els temes socials prenen importància.

Actualitzat
El reelegit secretari general del PSOE ha rebutjat les declaracions que l'acusen a ell, el govern i el partit de no voler reconèixer la magnitud de les dificultats econòmiques. José Luis Rodríguez Zapatero ha reconegut que hi ha motius per preocupar-se i ha advertit que vénen mesos difícils. Tot i això, s'ha mostrat convençut que l'economia espanyola és prou forta per sortir-se'n i fer-ho reforçada.

En contraposició a la seva preocupació, ha criticat el que s'apunten "amb fruïció a la idea de crisi" perquè aspiren que els ajudi a recuperar el poder, "reacomodar avantatjosament els seus interessos" tal com ho ha dit el president. Zapatero també ha apuntat que els que adopten aquesta actitud són els qui menys pateixen les dificultats econòmiques, els que "mai han de canviar les seves pautes de vida quan vénen mal dades".

En un altre ordre de coses, Zapatero ha reivindicat que el PSOE és el partit que amplia els drets dels ciutadans i no crea crispació entre les diferents llengües i territoris. Assegura que el PP no pot governar Espanya perquè no entén la diversitat de l'Estat, inclosa la diversitat lingüística, i que això vol dir ignorar la meitat dels ciutadans.

El president espanyol també ha fet esment en el seu discurs de les principals qüestions socials que s'han tractat en la cita congressual i ha assegurat que mai s'incriminarà les dones que avortin dins els supòsits de la llei. També ha citat les propostes en favor d'una mort digna, del vot dels immigrants i de seguir avançant en la laïcitat de l'Estat.

En la seva defensa de la immigració legal, ha defensat que els qui contribueixen al progrés d'Espanya tinguin els mateixos drets i deures que els espanyols, a "casa i al carrer", moment en el qual ha precisat que si en algunes comunitats falten places de guarderia, els responsables no són els immigrants ni els seus fills, sinó les autoritats autonòmiques, que no doten de forma adequada els serveis públics.

El congrés del PSOE s'ha tancat amb nova executiva federal paritària i rejovenida que renova la meitat dels components. Una direcció en què José Blanco reforça el seu poder, mantenint-se com a número 2 però ara amb el càrrec de vicesecretari general. La gran novetat és Leire Pajín, que el substitueix com a secretària d'Organització.
Anar al contingut