La llotja presidencial a la final de la Copa del Rei (EFE)
La llotja presidencial a la final de la Copa del Rei (EFE)
Madrid

Xiulada sonora a l'himne d'Espanya a la final de Copa

Molts aficionats del Sevilla han cantat l'himne espanyol per contrarestar la xiulada

RedaccióActualitzat

Nova final de Copa del Rei amb finalista blaugrana i nova xiulada a l'himne espanyol i al rei Felip VI. Com ja ha passat en les últimes tres finals, els aficionats del Barça han fet sentir el seu desacord. Aquest cop, la novetat ha arribat amb el color groc, que la policia ha impedit que arribés a les grades per defensar de la llibertat dels "presos polítics".

Tot i que els altaveus de l'estadi estaven al seu volum màxim, els xiulets s'han pogut sentir per sobre de l'himne tant al camp com en la retransmissió per televisió.


Molts aficionats del Sevilla també han fet sentir la seva veu, taral·lejant l'himne. La xiulada ha recordat la final de fa dos anys, quan els espectadors sevillans també van respondre a les crítiques dels blaugranes.

Enguany, la xiulada ha estat en un escenari nou, el Wanda Metropolitano, el nou estadi de l'Atlètic de Madrid. L'any passat la xiulada va ser al Vicente Calderón i, fa tres anys, la xiulada més sonora es va viure al Camp Nou en una final entre el Barça i l'Athletic de Bilbao.

 

 

Pancartes i samarretes reivindicatives requisades

Molts aficionats blaugranes han seguit la crida que s'ha fet a través de les xarxes demanant que les grades de l'estadi es tenyissin de groc per demanar la llibertat dels presos.

A les portes de l'estadi, però, s'han trobat que no els deixaven passar amb material "reivindicatiu". En els accessos s'ha vist com agents de la Policia Nacional feien llençar samarretes independentistes, xiulets, globus grocs i pancartes amb el lema "llibertat presos polítics".

Crítiques a la xarxa

El president Carles Puigdemont ha criticat l'actuació de la policia retirant les samarretes grogues:


El líder de Ciutadans, Albert Rivera, i el del PP català, Xavier García-Albiol, en canvi han reaccionat a la xiulada destacant els aficionats que han cantat l'himne:

Altres, com el vicepresident del Parlament i diputat de Junt per Catalunya, Eusebi Campdepadrós, han optat per la ironia:


Marcada per la situació política

Les xiulades ja s'han convertit en un fet habitual a les finals de Copa, però aquesta edició ha arribat marcada per una alta tensió política. És la primera final presidida pel rei després del seu discurs del 3 d'octubre i les declaracions en contra de la xiulada han pujat de to respecte a altres anys.

 

 

El president de la Lliga de Futbol Professional ha arribat a demanar que "s'apliqués el 155 a l'estadi" en cas de xiulada. Javier Tebas assegura que "xiular una bandera o un himne és violència verbal".

El Barça ha respost a aquestes declaracions demanant respecte per la llibertat d'expressió.

Abans de la final, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil han fet tuits demanat respecte per l'himne espanyol:


El camp de l'Atlètic de Madrid viu un dispositiu de seguretat sense precedents, amb 3.200 efectius, entre seguretat i emergències, desplegats per l'estadi i els seus voltants.

 

 

Set xiulades en deu anys

Les xiulades a l'himne i al rei en la final han esdevingut una constant en els últims anys. El Barça ha jugat set finals de les últimes deu, tres d'aquestes amb l'Athletic de Bilbao. En les ocasions en què l'equip basc també ha arribat a la final - 2009, 2012 i 2015 -, els xiulets han estat més sonors.

La xiulada més recordada és la de la final de 2015 al Camp Nou, també amb l'Athletic, en l'estrena del rei Felip VI en una final. Llavors les dues aficions van eclipsar completament l'himne. En aquella ocasió fins i tot es va obrir una investigació judicial que ha acabat amb la condemna a pagar 7.200 euros a Santiago Espot, com a presumpte impulsor de la xiulada.

ARXIVAT A:
Llibertat d'expressió Procés catalàFinal Copa 2018
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut