Santiago de Compostel·la

Una vintena de nous incendis es declaren a la Corunya en només una hora i ja són 132 els que cremen a Galícia

Una setmana després que s'iniciés l'onada d'incendis que assola Galícia, un total de 132 de focs continuen cremant, una seixantena estan actius i la resta, sota control. A primera hora del matí i en només una hora es declaraven 20 focs més a la Corunya, la província més afectada juntament amb Pontevedra. El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, de visita a les zones afectades, ha anunciat que una unitat d'enginyers d'elit de l'exèrcit es desplaçarà en les pròximes hores per ajudar en les tasques d'extinció.

Actualitzat

Aquest dijous al matí s'han declarat 20 incendis més a la Corunya. En total, es registren 132 incendis, dels quals 81 continuen actius i 51 sota control, segons ha informat la Conselleria de Medi Rural a les cinc de la tarda.

Els serveis d'extinció treballen a la Corunya en 32 focs actius i cinc que es consideren sota control. Els més complicats de sufocar són els que afecten els municipis de Noia, Mazaricos, Fisterra, Muxía i A Pobra do Caramiñal.

A Pontevedra hi ha 28 focus actius i 36 de controlats. Els més greus són els d'Oia, Pontecaldelas i A Estrada.

A Ourense es registren quatre incendis controlats i disset més que no ho estan, i a Lugo es consideren controlats sis incendis i quatre estan actius.

Una unitat d'elit de l'exèrcit lluitarà contra el foc

El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, en visita a les zones afectades pels incendis, ha anunciat que una unitat d'enginyers d'elit de l'exèrcit, integrada per vuit seccions amb 25 efectius i cinc vehicles de material pesant cadascuna, es desplaçarà en les pròximes hores cap a Galícia per garantir que els focs controlats que estiguin en les proximitats de poblacions s'apaguin per complet.

Segons el cap de l'executiu, hi ha indicis d'una "lleu millora" en el control i extinció dels incendis, tot i que ha afegit que no es pot "baixar la guàrdia". 

Quinze detencions, que inclouen un membre dels antiincendis 

Zapatero també ha considerat que les "actuacions criminals" han estat darrere un "nombre considerable" d'incendis a Galícia, i ha afegit que des del passat 1 d'agost fins avui s'han fet catorze detencions relacionades amb els focs. Poc després d'aquest anunci s'informava de la detenció d'una quinzena persona que, segons sembla, formava part dels grups que treballen per sufocar els incendis.

Precisament, i per aclarir l'origen dels nombrosos incendis, la Guàrdia Civil ofereix protecció als testimonis que puguin informar sobre l'autoria dels focs, així com recompenses, que no han estat precisades, per fomentar la col·laboració ciutadana en la investigació d'aquests casos.

En declaracions a la cadena SER, el director general de la Guàrdia Civil, Joan Mesquida, ha afirmat que no es descarta l'actuació de "trames organitzades" a Galícia, perquè "se segueixen algunes línies d'investigació i s'han trobat alguns elements que ens fan pensar que alguns incendis han estat provocats".

Mentrestant, el govern central ha demanat als estats membres de la Unió Europea que hi enviïn avions, helicòpters i camions per ajudar en les feines d'extinció.

Tres ferits per cremades

Tres persones han hagut de rebre atenció hospitalària per cremades provocades pels incendis. Una d'aquestes persones es troba en estat greu amb cremades de tercer grau al 25% del cos i esta ingressat a l'UCI de l'Hospital Povisa de Vigo. En aquest centre hi ha una altra persona amb cremades de segon grau als peus. El pronòstic es lleu. I una tercera persona també té cremades de segon grau a les extremitats inferiors de pronòstic menys greu i està ingressada al complex hospitalari de Santiago de Compostel·la.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut