Reus

Una trentena d'hospitals catalans implantaven pròtesis defectuoses

El Departament de Salut ordena fer el seguiment d'uns 3.000 pacients que porten pròtesis que l'empresa Traiber subministrava caducades

Actualitzat

La investigació del "cas Innova" de presumpta corrupció a la sanitat pública a les comarques de Tarragona ha posat al descobert l'ús de pròtesis defectuoses a l'Hospital de Reus. Segons ha pogut saber TV3, la problemàtica amb aquesta pràctica va més enllà de Reus i es duia a terme en una trentena d'hospitals. Centres com el Sagrat Cor, el Quirón i la Clínica Delfos, també les han utilitzat.

El Departament de Salut ha ordenat fer el seguiment d'uns 3.000 pacients que porten implantades pròtesis per determinar quantes n'hi ha de defectuoses. 

La Generalitat ha comprovat que l'empresa Traiber subministrava pròtesis de genoll, maluc i columna caducades o sense el certificat de garantia sanitària. Ja l'any 2011, els traumatòlegs de l'Hospital Sant Joan de Reus van aconsellar deixar de comprar aquestes pròtesis, però es van seguir implantant fins al novembre de 2014. Aleshores, l'Agència Espanyola del Medicament va enviar un avís d'irregularitats.

El jutge imputa un delicte contra la salut pública al propietari de Traiber, Lluís Márquez, i la presidenta del Grup Salut i primera tinent d'alcalde de Reus, Teresa Gomis.

Problemes a 14 pacients

Al voltant de 1.500 pacients operats en l'hospital reusenc porten aquestes pròtesis i a catorze els han provocat problemes. Gomis ha negat que es tornessin a comprar pròtesis a Traiber sabent que eren de baixa qualitat. Per la presidenta del Grup Salut, l'augment d'operacions derivades del pla de reducció de llistes d'espera que hi va haver l'any 2013 va obligar a augmentar el nombre de proveïdors, passant d'un a quatre.

Gomis ha assenyalat que, quan a finals de l'any passat van rebre l'avís de la Generalitat, van deixar d'utilitzar aquestes pròtesis i es va fer un seguiment dels pacients operats seguint "el protocol que hi ha establert". La primera tinent d'alcalde reusenca, però, remarca que, fins ara, ningú ha presentat "cap reclamació" a l'Hospital Sant Joan.

Sobre els catorze pacients que han hagut de ser atesos, Gomis ha dit que no és una situació excepcional: "a vegades pot fer rebuig, a vegades es pot fins i tot infectar, poden passar moltes coses, però no les d'aquesta empresa; poden passar a les d'aquesta empresa i de totes".

Diverses irregularitats a l'empresa

Poques vegades el Departament de Salut ha trobat tantes irregularitats en una empresa inspeccionada: llicència caducada, absència de l'etiquetatge CE de qualitat, falta del personal qualificat que marca els estàndards de seguretat i materials caducats amb l'etiqueta falsificada.

Traiber també comercialitzava productes a altres llocs de l'estat, com Madrid i Galícia, i a l'estranger.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut