Manresa

Una organització de Manresa crea bancs de llavors per salvar les espècies en perill d'extinció

Del mon agrícola ens arriba una dada preocupant. En l'últim segle s'ha perdut el 75% de les varietats agrícoles. Ara se'n cultiven unes 150 espècies, una xifra a anys llum de les 10.000 que s'havien cultivat històricament. Això s'ha traduït en llavors menys resistents, per no parlar de l'empobriment de la nostra dieta. Algunes organitzacions treballen perquè no desapareguin varietats que estan en perill d'extinció.

Actualitzat
Hi ha llegums, cereals, verdures o fruits que van desapareixent dels conreus i que, per tant, ja no ens arriben a taula. El fajol o la xeixa, que tant van enganyar la gana durant la postguerra, ja no se'ls menja pràcticament ningú. I cada cop tot és més uniforme i té menys gust. Des de l'Escola Agrària de Manresa han impulsat una xarxa anomenada Esporus que lluita perquè les varietats locals que s'han cultivat al llarg de deu mil anys no s'extingeixin per sempre.

La idea de fer el que s'anomena "bancs de llavors" serveix per prescindir de les llavors tractades i apostar per l'agricultura ecològica. Els consumidors s'hi interessen cada cop més.

A més dels avantatges qualitatius que aquestes llavors autòctones tenen per elles mateixes, serveixen per replantar nous conreus. Així els pagesos no han de comprar les llavors tractades, que perden potencial de generació en generació.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut