Desplegament policial a la Rambla de Barcelona després de l'atemptat (EFE)
Desplegament policial a la Rambla de Barcelona després de l'atemptat (EFE)
Barcelona

13 morts i un centenar de ferits en l'atemptat a la Rambla de Barcelona

Estat Islàmic reivindica l'autoria de l'atemptat i els Mossos ho relacionen amb l'explosió d'ahir a la nit a Alcanar

Laura GalanActualitzat

13 persones mortes i 80 ingressades, 15 d'elles greus. Són les víctimes directes de l'atemptat d'aquesta tarda a la Rambla de Barcelona.

Estat Islàmic ha reivindicat l'atemptat a través de l'agencià de notícies Amaq, a quarts de 10 de la nit.

L'atac ha passat cap a les cinc de la tarda quan una furgoneta ha atropellat un centenar de les persones que passejaven per un dels punts més visitats a Barcelona.

Segons ha explicat Josep Lluís Trapero, major dels Mossos d'Esquadra, el vehicle ha entrat per la zona central de la Rambla, per on passen els vianants, i ha circulat des de Canaletes fins a l'alçada del Liceu. Allà ha abandonat el vehicle i ha fugit. Els Mossos no han pogut confirmar si anava armat. De moment, no ha estat detingut. Trapero ha dit que "no es preveu que hi pugui haver un atac de forma imminent".

 

 

Els Mossos relacionen l'atemptat amb l'explosió d'ahir a la nit a Alcanar, on els llogaters estaven preparant explosius. Arran d'aquest fet han estat detingudes dues persones, una a Alcanar i una altra a Ripoll. Un dels detinguts és nascut a Melilla i l'altre és d'origen marroquí.

La policia ha localitzat a Vic, al cap de gairebé dues hores de l'atropellament, una segona furgoneta que també hauria participat en l'atemptat.

Els Mossos han activat de seguida el dispositiu antiterrorista. I la consellera d'Afers Socials, Dolors Bassa, ha confirmat que es tractava d'un atemptat.

Emergències de Catalunya ha facilitat el telèfon 900.400.012 per a qui necessiti informació. L'Ajuntament de Barcelona ha activa un equip de 10 psicòlegs per atendre els afectats.

També s'ha activat l'operació gàbia a Barcelona. S'ha restringit l'entrada i la sortida de vehicles. A la Diagonal, un control ha limitat la sortida a un sol carril. La Ronda de Dalt ha quedat tallada a l'alçada de la Trinitat, en direcció a Girona, i a l'autopista hi ha controls policials a tots els peatges.

 

Tant la Rambla de Barcelona com els voltants han quedat tota la tarda sota un fort dispositiu policial. No ha estat fins a dos quarts de dotze de la nit, gairebé sis hores després de l'atemptat, que la policia ha donat per acabat el confinament de les persones que han quedat atrapades. Els Mossos han comprovat abans que als locals on s'han refugiat no hi havia cap sospitós i els han acompanyat a una zona segura.

En produir-se els fets, la gent ha començat a córrer en totes direccions buscant un lloc on amagar-se.

La policia ha demanat a tots els vianants que es protegissin en locals i establiments i que no en sortissin. Testimonis a la zona han explicat que al cap de mitja hora de produir-se l'atropellament els carrers ja han començat a quedar completament buits.

Es calcula que cap a un miler de persones han quedat confinades als locals de la Rambla i de la proximitat.

Turisme de Barcelona ha ofert allotjament als turistes que no poden accedir al seu hotel perquè està a la zona acordonada. I, els taxistes de Barcelona han transportat gratis les persones que han quedat atrapades per l'atemptat.

Protecció Civil també ha demanat que es tanquessin les estacions de Metro, Ferrocarrils de la Generalitat i Renfe.

S'han tancat les estacions de metro d'Univesitat, Catalunya, Paral·lel, Drassanes, Sant Antoni i Pg. de Gràcia.

El metro, Ferrocarrils de la Generalitat i Rodalies funcionaran amb normalitat aquest divendres, excepte les estacions de la Línia 3 de Liceu i Drassanes i les estacions de plaça Catalunya entre les nou del matí i la una del migdia. Els combois passaran per les estacions de Liceu i Drassanes sense aturar-se.

 
 

El govern espanyol, el de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona han convocat reunions de crisi per gestionar la situació.

Tant els Mossos com la Policia Nacional ha demanat que no es comparteixin a través de les xarxes socials ni imatges ni vídeos, per respecte a les víctimes i als seus familiars.

S'han suspès tots els actes públics previstos a Barcelona, inclosos els de la Festa Major de Gràcia.

S'han decretat tres dies de dol a Catalunya i s'han suspès tots els actes públics previstos en tots els municipis. 

Operatiu policial a Cambrils

Passada la mitjanit, els serveis d'emergències han informat d'un operatiu policial a Cambrils. Els Mossos han abatut a cinc pressumptes terroristes desprñe que aquests atropallessin a 6 vinanats i un mosso. 

 

 

ARXIVAT A:
Atemptats Barcelona CambrilsTerrorisme
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut