Madrid

Un mariner de l'"Alakrana" segrestat: "Vaig veure passar la mort per davant"

L'Audiència Nacional ha començat a jutjar els dos pirates somalis que són a territori espanyol i que van participar en el segrest del pesquer "Alakrana" en aigües de l'oceà Índic el 2009. Un dels mariners espanyols que va estar segrestat ha reconegut els dos pirates i ha fet un relat commovedor de com van viure els fets. Entre llàgrimes, la persona encarregada de greixar el pesquer, Gaiza Iturbe, ha explicat que quan van ser segrestats el 2 d'octubre de 2009 "vaig veure passar la mort per davant". També ha explicat com els segrestadors els amenaçaven contínuament amb les armes, que sempre anaven amb elles a sobre i que, fins i tot, van arribar a disparar-les "sobre el nostre cap".

Actualitzat
"Un dilluns a les set del matí, el segrestador que ens estava vigilant, mentre parlava amb un altre, va carregar l'arma, la va desbloquejar i no ens va arribar matar perquè l'altre li va posar la mà a sobre", ha explicat el mariner visiblement emocionat i entre llàgrimes. "Està histèric. Va ser la primera vegada que vaig veure passar la mort per davant", ha afegit.

Un altre dia que va tornar a témer per la seva vida, ha recordat l'encarregat de greixar l'"Alakrana", va ser un dijous. "Portàvem 37 o 38 dies segrestats quan ens van fer sortir dels camarots i ens van portar en fila índia a proa, van triar el cap de màquines, l'ajudant de cuina i el capità i ens van fer pujar al pont. Un senyor amb un llançagranades va carregar l'arma i ens va disparar per sobre dels nostres caps; quan va acabar va pujar un altre i amb una metralladora de trípode va fer el mateix". I ha continuat: "Hi havia companys que ploraven, d'altres estàvem en blanc". "Quan va acabar, ells se'n fotien i un dels caps va assenyalar tres homes amb els dits, els van treure de proa i mitja hora més tard ens va dir que ens deixarien trucar a les nostres famílies per acomiadar-nos", ja que si el govern no complia amb les exigències, "ens matarien de tres en tres".

Després de recordar que durant tot el segrest els maltractaments i les vexacions van ser constants, el mariner s'ha emocionat en recordar el vaixell "Ariana", segrestat per pirates durant set mesos i que es va apropar a l'"Alakrana" per obtenir combustible, i en què hi viatjava un nadó que va morir de gana i una nena de 14 anys que va ser violada.

Iturbe és el primer dels 16 matiners a declarar com a testimoni en el judici que ha començat l'Audiència Nacional contra els dos pirates somalis que són a territori espanyol.
Anar al contingut