El macaco indonesi Naruto somrient a la càmera en la famosa foto
El macaco indonesi Naruto somrient a la càmera en la famosa foto
San Francisco

Un humà es queda els drets de la selfie animal més famosa

El fotògraf professional que va aconseguir la foto pacta cedir el 25% dels drets en favor del protagonista de la foto, el macaco Naruto

RedaccióActualitzat

Després d'un llarg periple judicial, el macaco Naruto ha aconseguit una part dels drets sobre la "selfie" que es va fer fa sis anys. Aquest és l'acord a què han arribat aquest dimarts el fotògraf propietari de la càmera que va fer la foto, el britànic David Slater, i PETA, la principal ONG al món que defensa els drets dels animals.

Segons l'acord, adoptat a San Francisco, als Estats Units, on s'estava jutjant el cas, Slater tindrà els drets de propietat intel·lectual sobre la famosa fotografia, i en cedirà el 25%, amb el compromís que aquests diners es dediquin a protegir Naruto i els macacos que viuen amb ell a Indonèsia.

Sis anys de litigis

La fotografia se la va fer Naruto el 2011 a l'illa indonèsia de Sulawesi on viu amb una càmera que va deixar-hi preparada Slater perquè els macacos es fotografiessin ells mateixos. Va tenir sort, i Naruto se'n va fer dues de bones abans de destrossar la càmera.

 

 

Les dues fotografies, sobretot la que mostra el seu somriure i que suggereix que era plenament conscient del que feia, van tenir un gran èxit a tot el món i es van viralitzar. Però, quan va voler cobrar-ne els drets, es va trobar que molts llocs web, sobretot la Vikipèdia, van considerar que el propietari dels drets era Naruto, perquè s'havia fet la fotografia ell mateix, i la van penjar lliure de drets.

Segons PETA, s'eixamplen els drets dels animals

Va ser PETA qui va portar Slater a judici per defensar els drets de Naruto, però, després de 3 anys, els jutges han considerat que no té drets sobre la fotografia ni sobre la seva imatge. A pesar d'això, PETA ha assegurat que aquest acord és una base per eixamplar els drets dels animals.

Durant el procés, el fotògraf ha argumentat que ell va fer el viatge expressament per fer el reportatge fotogràfic i va crear la situació perquè es poguessin fer les fotografies i que això ja és prou motiu per atribuir-li els drets d'autor. Slater ha arribat a dir que estava arruïnat a causa del judici i s'estava replantejant el seu futur professional.

 

Anar al contingut