La UAB crea una aplicació per a mòbils que fa les funcions de gos pigall
L'aplicació ja funciona a Barcelona, Madrid, València, Saragossa, Roma i Hèlsinki.
Barcelona

Un equip de la UAB desenvolupa una aplicació per a mòbils que guia els invidents

Batejada com a Onthebus, l'aplicació és accessible per a dispositius mòbils amb sistema operatiu Android i permet guiar la persona invident des del punt d'origen fins al de destinació utilitzant el transport públic.

RedaccióActualitzat
Un equip de científics de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) ha desenvolupat una aplicació per a telèfons mòbils que fa les funcions de gos pigall. Justament, el director del projecte, Jordi Roig de Zárate, és un investigador que fa deu anys que es va quedar cec.

Batejada com a Onthebus, l'aplicació és accessible per a dispositius mòbils amb sistema operatiu Android i permet guiar la persona invident des del punt d'origen fins al de destinació, utilitzant el transport públic. De moment ja funciona a Barcelona, Madrid, València, Saragossa, Roma i Hèlsinki, i l'estan preparant per a diverses ciutats més.

L'aplicació permet escollir un destí dins de la ciutat i ofereix un conjunt de rutes òptimes. Si l'usuari tria agafar l'autobús, per exemple, el condueix fins a la parada i, un cop dins del vehicle, l'informa de les parades per on va passant, i de quan ha de prémer el botó per baixar. Quan torna a ser al carrer, l'aplicació guia l'usuari fins al punt exacte on vol anar a peu.

El programa aprofita les últimes tecnologies disponibles per a mòbils, com ara el GPS, la brúixola, l'acceleròmetre, assistents personals de reconeixement de veu i connexió 3G o Wi-Fi, que permeten un posicionament més exacte. La navegació amb GPS és eficaç per a invidents, sords, persones amb limitacions de mobilitat o discapacitat intel·lectual. Així, es tracta d'una aplicació multimodal, multiidioma i extensible a diferents ciutats.
Anar al contingut