Trump diu que cancel·larà l'acord nuclear amb l'Iran si no hi ha canvis

El president dels Estats Units acusa l'Iran d'incomplir els seus compromisos, mentre la comunitat internacional li recorda que l'acord és una resolució del Consell de Seguretat de l'ONU

RedaccióActualitzat

L'acord nuclear amb l'Iran, que tant va costar d'aconseguir, està en perill. Els Estats Units podrien cancel·lar-lo, o almenys intentar-ho-. Ho ha explicat avui el president nord-americà, Donald Trump, en una compareixença a la Casa Blanca on ha posat damunt la taula, una vegada més, l'aïllacionisme que va propugnar durant la campanya electoral. 

Trump considera -contra totes les evidències i sense aportar proves- que l'acord és nefast i que només serveix per augmentar la capacitat ofensiva de l'Iran.  

Per això vol que la seva administració treballi conjuntament amb el Congrés i els aliats dels Estats Units per corregir els nombrosos errors que considera que té l'acord. I ja ha avançat que si d'aquesta manera no s'obté cap resultat, l'acord "estarà acabat". 

 

El president nord-americà assegura que l'acord no ha aturat les accions hostils del règim iranià, ni ha evitat que continui patrocinant el terrorisme internacional, i desenvolupant el seu programa de míssils. I s'ha mostrat decidit a adoptar les mesures necessàries per assegurar-se que l'Iran no tingui mai l'arma nuclear. 

En aquest sentit, Trump també vol promoure sancions econòmiques per a alts responsables del règim iranià.

Després de la compareixença solemne a la Casa Blanca Trump ha conversat breument amb la premsa en els jardins de la Casa Blanca. Ha reiterat que l'acord amb l'Iran "és terrible" i ha confirmat que n'ha parlat per telèfon amb la primera ministra del Regne Unit, Theresa May, i el president de França, Emmanuel Macron. 

Precisament, May, Macron i la cancellera alemanya, Angela Merkel, han fet públic un comunicat conjunt en el qual es confessen "preocupats per les implicacions" de la decisió de Trump de no "recertificar" l'acord. Els tres mandataris, a més, demanen a l'Administració nord-americana que tingui en compte que pot afectar "la seguretat dels Estats Units i dels seus aliats".

 

Encara des de la comunitat internacional, l'Alta representant de la Unió Europea per als Afers Exteriors i la Seguretat, Federica Mogherini, ha recordat a Trump que "l'acord nuclear amb l'Iran no és una qüestió interna, sinó una resolució del Consell de Seguretat de l'ONU". I que, "la comunitat internacional i la Unió Europea hem indicat clarament que l'acord és i continuarà sent vigent."

Poques possibilitats, doncs -per no dir cap- que la comunitat internacional acceptin les modificacions de l'acord que pugui proposar el Congrés dels Estats Units en un termini de 60 dies. 

Des de l'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA) també han reaccionat a les paraules de Trump. L'entitat encarregada de verificar el complimen de l'acord assegura que, ara per ara, l'Iran està complint: ha reduït la seva capacitat nuclear i només pot produir energia atòmica d'ús civil. 

Només un aliat de Trump l'ha felicitat per l'anunci d'avui: Benjamin Netanyahu, el primer ministre d'Israel.

Caldrà veure, al final, què decidirà Donald Trump, perquè també dins dels Estats Units diverses veus ja li han fet veure que no pot cancel·lar l'acord unilateralment. I que, en qualsevol cas, fer-ho podria ser contraproduent, perquè un Iran aïllat del món pot ser molt més perillós que un Iran compromès a complir un acord. 
 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut