Bogotà

Troben en una impremta clandestina de Colòmbia una de les majors quantitats d'euros falsos del món

Més de cinc milions d'euros i quatre milions de dòlars és el botí que ha trobat una força policial internacional en un edifici de Bogotà, a Colòmbia. Es tracta d'impressions falses que una xarxa s'encarregava d'introduir a Europa i als Estats Units. Agents de la Policia Nacional, juntament amb les autoritats policials nord-americanes i del país sota la coordinació de l'Europol, han desmantellat la impremta clandestina on es produïen bitllets falsos de 50 i 100 euros i dòlars del mateix valor. El paper moneda era introduït a Espanya, principalment a Catalunya, les Canàries i el País Basc, des d'on es distribuïa seguint un procediment de "degoteig". En l'operació, s'han detingut dues persones.

Actualitzat
Els dos detinguts, Omar Danilo M. i Juan Ricardo S.M, tots dos de 20 anys i de nacionalitat colombiana, tenien en el seu poder impressions per valor de 5.065.000 euros i 4.365.000 dòlars que havien de ser repartits als Estats Units i a Europa. Amb el desmantellament de la impremta clandestina i la detenció dels seus responsables s'ha aconseguit impedir, segons fonts policials, l'entrada al sistema financer nord-americà i europeu d'una important quantitat de bitllets falsos que haguessin provocat alarma social i un perjudici de considerables dimensions.

L'operació va començar quan la Brigada d'Investigació del Banc d'Espanya va detectar al llarg del 2006 un notable increment en la introducció a Espanya de bitllets falsos, tant euros com dòlars, procedents de Colòmbia. Aquestes falsificacions arribaven a través del correu habitual, cartes o servei de paquets i eren posteriorment distribuïdes a Espanya pel procediment del "degoteig". En una ocasió, també es van detectar aquests bitllets falsos en una operació de tràfic d'estupefaents protagonitzada per una xarxa integrada majoritàriament per ciutadans colombians. Davant aquests fets, es va dissenyar una estratègia operativa coordinada per l'Europol i es va crear un equip conjunt d'investigació amb la finalitat d'identificar les persones involucrades en la fabricació dels bitllets i descobrir i desmantellar els centres de producció de la moneda falsa.

L'operació s'ha pogut dur a terme gràcies a la col·laboració internacional, que implica funcionaris de la Brigada d'Investigació del Banc d'Espanya en col·laboració amb detectius de l'Estructura de Suport contra la Falsificació de Moneda i del Departament Administratiu de Seguretat de Colòmbia. A més també hi han treballat agents del Servei Secret dels Estats Units.

El primer pas per desmantellar la impremta el va fer la fiscalia de Colòmbia, en ordenar l'operació policial per escorcollar dos immobles a Bogotà. En un d'aquests habitatges hi havia instal·lada la maquinària, juntament amb les eines necessàries per dur a terme la falsificació. En l'altra s'emmagatzemava la moneda falsa que seria posteriorment comercialitzada a l'exterior.
Anar al contingut