Barcelona

Trànsit descobreix cada setmana tres intents de suplantació de la personalitat per aconseguir el carnet de conduir

Trànsit descobreix tres casos cada setmana de persones que es fan passar per altres en els exàmens del carnet de conduir a Barcelona. Una sola examinadora n'ha enxampat 200 en els últims cinc anys, gairebé tots immigrants. Els que més ho proven són els asiàtics i els africans. Aprofiten les semblances físiques entre ells perquè un que entén l'idioma faci l'examen amb el nom d'un altre que no el parla. No és una operació barata. El suplantador pot arribar a cobrar 6.000 euros per la feina.

Actualitzat
Toñi Martín, examinadora de la DGT des de fa més de 20 anys, ja té 90 judicis a les seves espatlles com a testimoni d'un delicte cada cop més habitual. Gent que, per treure's el carnet de conduir, fa servir altres persones que en saben més o que, simplement, entenen l'idioma. Se'n diu "suplantació de la personalitat" o "usurpació de l'estat civil", i la condemna pot anar de sis mesos a dos anys de presó, a part d'una multa.

"N'hi ha alguns que no s'assemblen en res, però d'altres, és molt difícil detectar-los", ha explicat. Segons la seva experiència, s'ha de començar a sospitar "quan entra algú amb el gorro posat o la bufanda".

Quan se'ls enxampa, es fa evident la trampa. Molts d'ells han de demanar un intèrpret perquè ni saben ni entenen el castellà. Per tant, com podia fer l'examen de conduir? Els Mossos d'Esquadra també han de detenir en aquests casos l'altra persona que sí entén la llengua i que es vol fer passar per l'aprenent de conductor.

Segons la DGT, aquest frau el practiquen gairebé sempre homes d'origen africà i asiàtic. La policia sospita, a més, que els suplantadors de personalitat cobren molts diners per fer i aprovar els exàmens. Els trets d'aquestes races són molt difícils d'identificar, i aquí rau la perícia de l'examinadora, que en cinc anys ja n'ha detectat més de 200.

La DGT de Barcelona ha calculat una mitjana de dos a tres casos la setmana de suplantació de la personalitat als exàmens. És una xifra elevadíssima que no els deixa indiferents i que fa que estiguin sempre en alerta. La directora de la DGT, Maria Teresa San Eustaquio, ha afirmat que "mentre no hi hagi un sistema d'identificació de l'iris" serà molt difícil evitar que se'ls escapi algun cas. Per això, no gosen posar la mà al foc que no se'ls hagi colat algun conductor que ara mateix estigui circulant sense tenir ni idea del Codi de la Circulació.
Anar al contingut