Dresden

Tornar a l'Alemanya comunista per ajudar malalts d'Alzheimer

Una llar d'avis de Dresden ha posat en pràctica una innovadora teràpia contra l'Alzheimer que està donant resultats inesperats

Oriol FreixenetActualitzat

A la pel·lícula "Good bye, Lenin", en plena caiguda del Mur de Berlín un Daniel Brühl desesperat havia d'amagar a la seva mare, acabada de sortir d'un coma, que el comunisme s'havia acabat, i havia de fer l'impossible perquè semblés que res no havia canviat. L'objectiu era que la mare no recaigués.

Ara han aplicat un mètode semblant en una llar d'avis de Dresden, però amb un objectiu diferent. Han decorat les estances com a l'època de l'Alemanya comunista, per recuperar les habilitats mentals i físiques dels residents. La majoria són dones de més de 70 anys que van viure la joventut a l'antiga RDA. Pateixen diversos tipus de demència, però aquests espais, iguals que els que veien cada dia de joves, els han canviat la vida, tal com explica Gunter Wolfram, director de la llar d'avis Alexa.

"Ha estat un èxit des del primer dia. Estan realment contents de reconèixer coses dels vells temps que els són molt familiars. Són capaços d'utilitzar-los immediatament i la familiaritat és immediata."

Va ser el mateix director que, per casualitat, un dia va ambientar una zona amb objectes de l'Alemanya de l'Est. La sorpresa va venir quan va veure com milloraven els avis. De cop, estaven més actius i més contents. I van decidir fer-ho amb més sales.

L'èxit ha estat tan gran que hi ha llista d'espera per entrar i d'altres residències han demanat assessorament per fer el mateix.

♦ Unes polseres amb codi QR permetran trobar un malalt d'Alzheimer perdut

L'Alzheimer i altres demències vinculades a l'edat no tenen cura, però, amb idees com aquesta, els malalts com a mínim s'ho passen més bé.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut