La pluja ha estat una de les protagonistes dels primers mesos de l'any.
La pluja ha estat una de les protagonistes dels primers mesos de l'any.
Barcelona

Temperatures més altes de l'habitual i molta pluja marquen la primera meitat del 2011

L'observatori Fabra, situat a Collserola, que funciona des del 1914, ha recollit diversos rècords pel que fa a la meteorologia des que va començar l'any. Mesos més càlids del que és habitual i d'altres en què la pluja ha sobrepassat qualsevol dels anteriors rècords assolits. Un any atípic que s'està notant sobretot aquest estiu, amb un juliol més fred del que és habitual, i quan encarem un agost que no sembla que hagi de reconduir la situació.

Actualitzat
El primer rècord d'aquest 2011 es va registrar al març amb les precipitacions que van caure. Al llarg del mes es recullen 185,2 mil·límetres, xifra que representa el març més plujós des del 1914, primer any que l'observatori Fabra recull dades. De fet, la majoria d'aquestes precipitacions van caure en un únic episodi entre els dies 12 i 16, en què es van registrar 160 litres per metre quadrat.

A l'abril els fenòmens meteorològics continuen registrant rècords. En aquesta ocasió però, es tracta de les temperatures, la mitjana del mes va estar tres graus i mig per sobre del que és habitual i es van enfilar fins als 15,9 graus. Aquesta temperatura fa que l'abril del 2011 sigui el més càlid, de mitjana, dels darrers 100 anys. Seguint la mateixa línia, al maig els termòmetres s'enfilen de mitjana 2,3 graus per sobre del que és habitual i se situen en els 18,3 graus. Les precipitacions també són superiors al que és normal el cinquè mes de l'any, concretament un 25% més del que acostuma a ploure.

El juny, pel que fa a temperatures, es manté en la línia dels darrers anys, però sí que en destaquen les pluges. Aquell mes va ploure un 170% més del que ho fa habitualment i es registren 115,1 mil·límetres. La majoria d'aquestes pluges es van concentrar en els primers 10 dies, ja que a partir del dia 11 ja no va ploure gairebé ni una gota.

El juliol, però, ha estat un mes de rècords des de molts punts de vista. De fet, tot i que pels precedents d'alguns mesos semblava que seria un estiu càlid, finalment ha estat tot el contrari, ja que la temperatura ha caigut dos graus per sota del que és habitual el primer mes de l'estiu, i la mitjana ha estat de 21,2 graus. El més sorprenen ha estat que en els 31 dies del mes no s'ha superat la barrera dels 30 graus. De fet, aquestes dades fan que aquest mes escali fins a la novena posició dels juliols més freds des del 1914. Si mirem el rànquing de pluges dels mesos de juliol, aquest ha estat el tercer més plujós dels darrers 100 anys.

Ara les esperances que aquest estiu sigui més estiu estan posades en les temperatures i el sol de l'agost. Els meteoròlegs, però, ja han alertat que, si bé millorarà una mica, no serà un agost gaire calorós ni exclusivament assolellat.
Anar al contingut