Suspensió de llicències per protegir el patrimoni d'Horta-Guinardó

Sara Grimal / Alonso CarnicerActualitzat

A Barcelona, en un moment de reactivació de l'activitat immobiliària, hi ha preocupació per la conservació del patrimoni i dels trets característics dels barris. Fa anys que edificis amb un valor històric i patrimonial han anat caient sota la piqueta i per això hi ha veus que demanen que s'augmenti la protecció d'edificis i conjunts que no estan protegits pel catàleg de patrimoni.

Per impedir que vagin a terra més edificis i estudiar mesures de protecció, l'Ajuntament de Barcelona ha fet una suspensió de llicències d'obra per un període d'un any sobre diversos àmbits del districte d'Horta-Guinardó. Són el nucli històric del barri d'Horta i tres zones on hi ha les torres conegudes com les cases dels periodistes, als barris de Can Baró i Font d'en Fargas, que fins ara no havien estat prou protegides.

 

Al xalet Mercedes, una torre dels anys vint al barri de Can Baró, s'hi ha fet durant cinc anys un projecte pioner de masoveria urbana, per un acord d'un col·lectiu de joves amb l'anterior propietària de l'edifici. En comptes de pagar lloguer, els integrants de la Masoveria Urbana per a la Llar Alternativa (MULA) feien actuacions per conservar i rehabilitar la finca, a banda de promoure activitats amb les entitats del barri. Dimecres va acabar el contracte i els joves han marxat. Ells i la plataforma que els dona suport volen donar continuïtat al projecte.

Marta Selva, en nom de la Plataforma de Veïnes en Defensa de la Masoveria Urbana MULA:

"La casa és per a nosaltres un objectiu a protegir importantíssim, però també tot el treball en relació amb el barri que s'ha produït a partir de l'activitat de rehabitar aquesta casa. La plataforma, el que demana al propietari amb tot el respecte als seus drets evidentment és la possibilitat de poder dialogar. I aquí és on estem i estarem, que ell es prengui el temps que li faci falta."

 

De moment, però, els actuals propietaris neguen la legalitat del contracte de masoveria que es va firmar, i no hi volen donar continuïtat. Segons han explicat a TV3, els seus plans passen per fer un projecte arquitectònic que compleixi amb la normativa municipal. A les entitats del barri els preocupa el risc que la torre pugui anar a terra, com ha passat amb moltes finques.

Sol Moral, presidenta de l'Associació de Veïns de Can Baró:

"El projecte que s'ha dut a terme de masoveria urbana ha estat important per a nosaltres i el que ens preocupa és quin ús se li pot donar perquè no sigui especulació i es pugui integrar al barri."

Ara, l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat una suspensió de llicències d'obres per evitar l'enderrocament de cases com el xalet Mercedes o el conjunt de les Cases dels Periodistes que l'envolta. Aquestes torres es van construir fa un segle amb una tipologia de ciutat jardí, per iniciativa d'una cooperativa d'habitatge que es va acollir a la Llei de Cases Barates aprovada en aquella època. Es van fer un centenar de cases amb jardí entre Can Baró i la Font d'en Fargas, però la majoria no estan catalogades i algunes s'han perdut.

 

La suspensió de llicències aprovada per l'Ajuntament inclou una gran part del nucli històric d'Horta. Es vol evitar que es perdin les característiques cases de poble amb jardí, que en molts casos han estat enderrocades o han quedat rodejades per edificacions més altes. I també les fileres de torres d'època modernista de carrers com el de Salses o la ciutat jardí del carrer de Campoamor. Més que edificis aïllats, es volen protegir conjunts.

Mercedes Vidal, regidora del districte d'Horta-Guinardó:

"Aquesta suspensió de llicències ens dona temps perquè no hi entri cap llicència que impliqui cap transformació d'habitatge, pati o conjunt i donar-nos temps per poder catalogar i veure quins espais han de tenir una protecció específica."

La suspensió de llicències permetrà elaborar un pla especial urbanístic per mantenir el teixit antic, incrementar la protecció i afavorir la rehabilitació.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut