Barcelona

Sindicats i experts demanen consens per reformar les pensions i que es tingui en compte l'evolució de l'economia

Sindicats i partits polítics coincideixen a criticar les presses del govern espanyol per reformar el sistema de pensions i demanen consens. Economistes creuen que s'haurien de tenir en compte els salaris reals i l'evolució de l'economia.

RedaccióActualitzat
El govern espanyol té previst aprovar la nova reforma de les pensions a finals de juliol perquè entri en vigor l'any que ve. Els sindicats, però, no comparteixen aquesta pressa, i demanen que, per garantir el futur de les pensions, també es facin propostes de com augmentar els ingressos de la Seguretat Social.

"Incrementant el salari mínim professional estàs aconseguint, directament, més cotitzacions socials, de la mateixa manera que incrementant de forma generalitzada el nivell d'ingressos via salaris, dels treballadors i les treballadores", afirma la secretària de Socioeconomia de CCOO de Catalunya, Cristina Faciaben.

Si la proposta que ara té sobre la taula la ministra tirés endavant, la pensió inicial es calcularia tenint en compte la previsió d'esperança de vida, cada vegada més llarga. A més, l'actualització anual ja no tindria en compte l'IPC, sinó els ingressos i les despeses del sistema de pensions. És a dir, amb crisi econòmica, es podrien congelar o fins i tot reduir.

Alguns economistes subratllen que una veritable reforma ha d'anar més enllà, tenint en compte, a banda de l'esperança de vida i de relació de cotitzacions, altres factors com "el comportament dels salaris reals, el comportament de com evoluciona l'economia", considera el doctor en Economia i Empresa Anton Gasol.

El document que els experts han lliurat al govern espanyol diu que la nova manera d'actualitzar les pensions no hauria d'abocar els jubilats a sacrificis poc tolerables. Per això recomanen que els càlculs es facin segons el comportament de tot un cicle econòmic; és a dir, uns 5 anys abans i uns 5 anys després de l'any en què s'aplica.
Anar al contingut