"Gran Nord", un territori afectat pel Fogony, vent alterador dels nervis

Si avui tens alterats els nervis, potser el vent n'és el responsable

Els vents secs i reescalfats està provat que alteren el sistema nerviós de les persones

Francesc MauriActualitzat

La relació entre temps i salut ve de lluny. Les anomenades meteoropaties es produeixen per molts motius i tot i que són un camp sense estudis intensius alguns experts en meteorologia -i també en medicina- han arribat a algunes conclusions.

El Föhn és un dels més coneguts, afecta la zona alpina de Baviera i Àustria quan els vents del sud remunten els Alps i deixen tota la humitat a la zona marítima de la serralada. A més, per un efecte físic de reescalfament arriben amb una temperatura molt més alta. El fet de ser el més conegut és perquè va ser el primers a ser estudiat. El resultat no deixava dubtes. Amb situacions de Föhn, les persones estan més alterables, més sensibles. Hi ha més baralles, incidents de trànsit, agressions, suïcidis, etc. El Santa Ana,de Califòrnia, el Sharav de Palestina, Israel i la seva regió, el Pampero de l'Argentina, el Llevant de Cadis o el Ponent d'Almeria, en són altres exemples.

A Catalunya, també. L'expressió: "Estar tocat per la tramuntana" ve d'aquí. A les Illes, la tramuntana de Menorca, n'és un altre exemple.  Al Pirineu, el Fogony és el Föhn. És el vent de port. A la Vall d'Aran, amb orientació atlàntica, el vent de sud, anomenat "d'Espanya", altera també els nervis.

En el cas de Barcelona, el vent més patogen, més alterador del sistema nerviós, està demostrat que és el vent aponentat, al voltant de l'oest, fruit de la seva arribada a la ciutat amb reescalfament i baixa humitat ambiental. En tots els vents patògens, semblaria que el reescalfament i el ressecament produeixen un augment de la càrrega elèctrica amb ions positius. Aquests podrien ser els responsables d'aquest sistema nerviós més afectat.

Un estudi del doctor Antoni Bulbena, psiquiatre de l'Hospital del Mar de Barcelona i nascut al regne de la tramuntana, Portbou, va observar que, en dies de vent del sector de ponent, acudien als serveis d'urgència més persones amb alteracions del comportament, cosa que no passava amb el vent més habitual a la ciutat, el sud-oest o vent de garbí. Molt més humit i fresc.

Si avui esteu alterats a la vostra comarca i no hi trobeu un motiu aparent respecte a dies passats, potser la meteorologia n'és la causa.

 

 

 

Anar al contingut