Gràfic amb els dos nous trams de l'IRPF.
Els nous trams de l'IRPF afecten les rendes que passen de 120.000 i de 175.000 euros anuals.
Barcelona

S'ha aprovat l'increment de l'IRPF per a les rendes més altes, que afectarà 20.000 catalans

Aquest dimecres el ple del Parlament ha votat l'augment del tram català de l'IRPF, que vol contribuir a reduir el dèficit públic. La nova llei ha tirat endavant gràcies al suport dels grups del tripartit. S'han obtingut un total de 67 vots a favor i 60 en contra, dels diputats de CiU i del PP, i tres abstencions del Grup Mixt. Fa quinze dies el govern de la Generalitat va aprovar aquesta mesura, que a partir de l'any que ve augmentarà la pressió fiscal per a les rendes més altes, les dels catalans amb uns ingressos totals de més de 120.000 euros l'any. Per fer-ho es creen dos trams nous en la part de l'impost que correspon a la Generalitat, que és del 50%.

Actualitzat
Fins ara a totes les rendes superiors a 53.000 euros anuals se'ls aplicava un tipus únic del 21,5%. Però a partir de l'any que ve, el contribuent que passi de 120.000 euros anuals pagarà el 23,5%, i el que passi dels 175.000, el 25,5%. En total, el govern calcula que els canvis afectaran uns 20.000 contribuents, el 0,5% del total, i que es recaptaran 75 milions d'euros més.

Pel conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, aquesta recaptació a escala global és "limitada", tot i que suposa un augment qualitatiu. Castells també considera que "la ciutadania accepta els sacrificis econòmics si veu que són justos, i aquesta és una mesura de justícia tributària".

El projecte de llei s'havia tramitat a través d'un procés de màxima urgència que permet que la iniciativa s'hagi aprovat en un únic ple i sense que els grups hi hagin pogut presentar esmenes. Per fer-ho, abans del debat, el ple ha acceptat que el projecte s'hagi tramitat per aquest procediment.
Anar al contingut