Phnom Penh

Sentència històrica a Cambodja contra els dos últims líders dels Khmers Rojos

RedaccióActualitzat

Sentència històrica a Cambodja contra els dos últims líders dels Khmers Rojos. El tribunal, amb suport de les Nacions Unides, els condemna a cadena perpètua per genocidi. Els Khmers Rojos, liderats per Pol Pot, van ser responsables de la mort de dos milions de persones.

És la primera sentència per genocidi contra els dos més alts dirigents encara vius dels Khmers Rojos. Són homes ja molt grans, culpables del terror contra la minoria vietnamita i els cham, de religió musulmana, a la segona meitat dels anys 70. Tot i haver causat la mort d'una quarta part de la població cambodjana, és la persecució d'aquestes dues comunitats la que ha permès acusar-los de genocidi.

Una ambulància ha traslladat a la sala de vistes Nuon Chea, número dos del règim i ideòleg, de 92 anys, que ha estat condemnat a cadena perpètua per genocidi.

 

 

També Khieu Samphan, de 87 anys, excap d'estat del que es va conèixer com la Kampuchea Democràtica.

 

 

Ja havien estat condemnats de per vida, però només per crims contra la humanitat, per buidar els centres urbans i l'assassinat dels rivals polítics. Ara, les dues penes es confonen en una, però amb la satisfacció, per a les víctimes, que els vells líders khmers paguen com a genocides pels Camps de la Mort.

Probablement aquest tribunal mixt, cambotjà i internacional, sota els auspicis de l'ONU, no obrirà noves causes. El primer ministre cambotjà, membre ell mateix del règim de Pol Pot amb un rang mitjà, no ho vol. Diu que continuar removent el passat pot ser desestabilitzador.

També les joves generacions a Cambodja volen passar definitivament pàgina d'un dels episodis d'inspiració maoista més cruels de la història recent d'Àsia.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut