Desinfectant una ambulància d'un centre sanitari de Goma (Reuters)
Desinfectant una ambulància d'un centre sanitari de Goma (Reuters)

Segon mort per un cas d'Ebola detectat a Goma, la gran ciutat de l'est del Congo

Fa unes setmanes hi va haver a Goma la primera mort per aquesta malaltia i l'OMS va declarar una emergència sanitària internacional

RedaccióActualitzat

Fa dues setmanes, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va declarar el brot d'Ebola a la República Democràtica del Congo una emergència sanitària internacional. Ho feia pel risc de propagació del virus, tot i que demanava que els països veïns no tanquessin les seves fronteres. L'alarma s'encenia després de la primera mort per contagi del virus en una gran ciutat, a Goma, a la frontera amb Ruanda. Aquest dimecres s'ha confirmat la mort d'una altra persona per aquesta malaltia en aquest lloc amb més de dos milions de persones.

Aruna Abedi, un dels coordinadors de la lluita contra l'Ebola en aquesta zona de la República Democràtica del Congo, ha explicat que l'acabaven d'informar d'un nou cas d'aquesta malaltia: "Es tracta d'un home que venia de Mongbwalu [prop de la frontera amb Uganda], que li havien fet un seguiment des de feia unes setmanes."

"Els nostres equips de resposta han detectat un segon cas aquest 30 de juliol del 2019, i a priori sense cap relació amb el primer cas", afirma un comunicat oficial dels metges, que afegeix:

"Aquesta persona havia arribat a Goma el 13 de juliol provinent d'una zona minera de la província d'Ituri, sense senyals de la malaltia. Els primers senyals els ha desenvolupat el 22 de juliol. L'han portat a un centre de tractament per fer el seu seguiment. I aquest dimarts podem confirmar que la persona ha mort"


La confirmació de la segona mort a Goma pot accentuar l'alarma sobre la possibilitat que el virus es pugui estendre. Fins ara, la incidència de l'actual brot s'havia limitat a zones rurals i es considerava relativament controlat. Els experts sanitaris temien que el virus arribés a una gran ciutat, com és Goma, on la densitat de població i l'elevada mobilitat fan que sigui més difícil aïllar els pacients.

Tot plegat ha provocat una gran inquietud a tot el país, però també als territoris fronterers d'Uganda i Ruanda. El pacient mort era un capellà que havia anat a visitar una de les zones més afectades.


Tres de cada deu contagiats són nens
 

Un treballador sanitari administra la vacuna contra l'Ebola a un nen en un centre de salut de Goma (Reuters)

L'Ebola és un virus que afecta especialment la població infantil. Segons un informe d'Unicef, tres de cada deu pacients de l'epidèmia al nord-oest de la República Democràtica del Congo són nens. Cal triplicar els recursos disponibles per enfrontar-se a aquesta situació, adverteix aquesta organització de les Nacions Unides dedicada a la infància.

Dels 2.671 casos confirmats d'Ebola en aquesta zona rural del país, 718 són nens i més de la meitat són menors de 5 anys.

A més de la gravetat de l'epidèmia, la situació es complica a causa de la inseguretat ja que actuen més d'un centenar de grups armats. És el primer cop que l'Ebola afecta a una zona en conflicte. Molts dels centres sanitaris han estat destrossats per combats als últims anys.

La República Democràtica del Congo té més de 80 milions d'habitants i és el segon estat més extens de l'Àfrica després d'Algèria.

 

ARXIVAT A:
EbolaÀfrica
Anar al contingut