Madrid

Sebastián no es compromet que la tarifa elèctrica no torni a pujar el 2011

El ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, ha sortit al pas de les crítiques i ha dit que la pujada de la tarifa elèctrica representa un euro i mig per persona i per mes. Miguel Sebastián ha dit que s'ha adoptat aquesta mesura per necessitat i per responsabilitat i que, en principi, el govern no preveu tornar-la apujar el 2011. Tot i això, Sebastián no s'ha volgut comprometre a impedir noves pujades perquè "no podem fer res sobre el preu de la energia". Segons Indústria, el deute tarifari d'Espanya és de 20.000 milions i no apujar els preus significaria hipotecar les generacions futures.

Actualitzat
A la recta final del 2010, el govern central ha retallat les primes a les energies eòlica, termosolar i fotovoltaica, alhora que ha imposat a les companyies generadores, tant del règim ordinari com l'especial (renovables i cogeneració), un peatge de 0,5 euros per quilowatt hora per l'ús de les xarxes.

Pel que fa al procés de col·locació en els mercats de deute del dèficit de tarifa elèctrica, que ja supera els 20.000 milions d'euros, Sebastián ha confiat que la primera emissió es pugui dur a terme al gener, encara que ha refusat avançar dates i quantitats.

Respecte a la pujada de la tarifa elèctrica d'últim recurs al gener, el ministre ha minimitzat el seu efecte sobre les economies familiars, ja que suposarà un sobrecost mensual de 3,2 euros per a una llar amb un consum mitjà. Si es té en compte que en una casa hi viuen normalment dues o més persones, la pujada equivaldrà a poc més d'1,5 euros per usuari al mes, l'equivalent al "preu d'un cafè", ha apuntat Sebastián, que ha recordat que les famílies més desfavorides no notaran increments en el rebut de la llum gràcies al bo social.

Pel que fa a l'aplicació d'aquesta figura, que només existeix a Espanya i a la qual estan acollits tres dels cinc milions d'usuaris que podrien accedir-hi, el ministre ha dit que estava "insatisfet" amb la feina de les elèctriques per estendre la seva contractació, de manera que el ministeri començarà al gener una campanya de promoció.

Sebastián ha atribuït la pujada del gener al decret que incentiva l'ús del carbó espanyol i a l'evolució del cost de l'energia, i alhora ha assegurat que el govern ha decidit la impopular mesura per "necessitat i responsabilitat" i per no tirar "més llenya al foc" al dèficit de tarifa, que ja supera els 20.000 milions d'euros i està afectant la solvència de les elèctriques i d'Espanya.

"El govern treballa perquè aquesta pujada no es torni a repetir", ha afirmat Sebastián, que ha recordat que dijous passat van aprovar un reial decret per estalviar al sistema uns 4.600 milions en tres anys. Ha recordat que la normativa ha de ser ratificada pel Congrés, de manera que segueixen dialogant amb la resta de forces polítiques, que, amb el seu suport o rebuig, han d'expressar si estan al costat dels consumidors o de les elèctriques.

Sebastián ha apuntat que el preu de la llum a Espanya és conseqüència del fet que el país té un sistema molt segur, tot i ser gairebé una illa energètica, i de l'alta penetració de renovables, i ha apuntat que la caiguda de la demanda per la crisi ha obligat a repartir entre menys el cost de les infraestructures.

Preguntat per si hi haurà més pujades de la tarifa de la llum el 2011, Sebastián ha dit que el govern treballa perquè la del gener sigui l'última de l'any, encara que ha subratllat que no s'hi pot comprometre perquè "no podem fer res sobre el preu de la energia", excepte estalviar en el consum.
Anar al contingut