Barcelona

Sant Joan de Déu alerta de les dietes alimentàries restrictives sense fonament científic

Cada cop hi ha més famílies que retiren aliments als seus fills sense motiu mèdic i pressuposant uns beneficis, i això pot comportar una alimentació poc variada i amb carències nutricionals

RedaccióActualitzat

Un informe presentat per l'Observatori de la Infànica i l'Adolescència FAROS de l'Hospital Sant Joan de Déu alerta que en els darrers anys ha augmentat el nombre de famílies que segueixen dietes alimentaries reestrictives sense fonament científic que poden conduir a una alimentació poc variada i amb carències nutricionals. 

I és que cada cop hi ha més famílies que retiren aliments als seus fills sense motiu mèdic i pressuposant uns beneficis per a la salut. És el cas de la llet, per exemple. Últimament s'ha vinculat el seu consum amb efectes adversos -augment de la mucositat o asma - i moltes famílies han decidit excloure-la de la dieta dels seus fills tot i que no hi hagi cap estudi científic que ho corrobori, segons conclou l'informe "Guia per una alimentació infantil saludable".

També hi ha famílies que han retirat aliments nutrients essencials com la lactosa o el gluten sense el diagnòstic que ho recomani. Els autors de l'informe ho desaconsellen, sobretot, en el cas dels menors perquè pot dificultar o fins i tot impossibilitar el diagnòstic de malalties com la celiaquia. En la mateixa línia, l'informe conclou que la dieta vegetariana estricta dificulta que els nens puguin obtenir la quantitat de vitamina B-12, àcids grassos, vitamina D, calci, zinc i ferro que necessiten.

Els metges adverteixen de la necessitat de fer una elecció racional d'allò que mengem. Asseguren que aquestes dietes són una opció vàlida sempre que se satisfacin totes les necessitats nutricionals dels nens i, en qualsevol cas, recomanen a les famílies que consultin la dieta dels seus fills amb un nutricionista i un pediatre.

El 90% dels nens no menja peix cada setmana

L'alimentació dels nens avui dia encara té dèficits. Un 80% dels nens no mengen la fruita necessària, un 50% només mengen verdura un cop al dia i el 90% no menja peix cada setmana.

Els experts recomanen que la base de l'alimentació sigui predominantment vegetal, amb un consum moderat de proteïnes animals. I sempre que es pugui, consumir productes frescos i de proximitat. 

Però no només és important què es menja, sinó com es menja. Menjar en família, per exemple, ajuda a adoptar patrons d'alimentació saludables i fa que els menors estiguin més predisposats a nous aliments, a menjar més verdura i fruita i menys menjar preparat. També està comprovat, segons recull l'estudi, que menjar mirant la televisió o amb aparells electrònics comporta no prestar atenció al menjar i que es mengi més del necessari.

Davant d'això, l'informe recomana, entre d'altres, planificar amb els fills què menjar, anar amb els nens a comprar els aliments, implicar-los en la cuina, parar la taula, menjar junts i, si els nens rebutgen un determinat aliment, carregar-se de paciència i preparar el menjar de diferents formes.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut