Soraya Sáenz de Santamaría, aquest migdia, en una compareixença informativa (EFE)
Soraya Sáenz de Santamaría, aquest migdia, en una compareixença informativa (EFE)
Madrid

Sáenz de Santamaría a Puigdemont: "Cal assumir públicament el que es diu en privat"

Arran dels missatges filtrats de Puigdemont, la vicepresidenta espanyola demana que Torrent obri converses per buscar nou candidat

RedaccióActualitzat

Després de la filtració dels missatges entre Puigdemont i Comín, la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha demanat al president del Parlament, Roger Torrent, que convoqui una nova tanda de converses per proposar un altre candidat:

"Crec que el senyor Torrent ha d'obrir una nova ronda de contactes per salvar la situació que ha generat el senyor Puigdemont. No em puc creure que entre els més de 100 diputats no hi hagi ningú que pugui recuperar el camí del diàleg i del consens."

En una conversa amb el diputat i conseller destituït Antoni Comín, Puigdemont diu, després d'ajornar-se el ple d'investidura: "Suposo que tens clar que això s'ha acabat. Els nostres ens han sacrificat. Almenys a mi."

Un cop filtrats missatges com aquest, captats per un càmera de Telecinco, la vicepresidenta ha dit que ha arribat el moment que "s'assumeixi públicament el que es diu en privat". I ha afegit que l'obligació de tot govern és "pensar en els ciutadans", com, segons ha dit, ha fet l'executiu de Mariano Rajoy "durant tota aquesta crisi".

Sáenz de Santamaría ha destacat que és el moment que Catalunya "es construeixi i es deixi de destruir" perquè recuperi "l'estabilitat, serenitat i fortalesa que sempre ha tingut en un país com Espanya, que és fort, unit i solidari".

En relació amb la frase pronunciada per Roger Torrent -"Ni la vicepresidenta Soraya ni el TC decidiran qui ha de ser el president de la Generalitat"-, la número dos de l'executiu espanyol ha subratllat: "Les dones també tenim dret al nostre cognom."

 

 

Zoido: "L'esperpent ha fracassat"

El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha afirmat que els missatges de Carles Puigdemont que s'han difós aquest matí demostren que "l'esperpent ha fracassat". Zoido ha qualificat d'"actuació de circ" la situació del president cessat, de qui ha dit que ha faltat al respecte als catalans i a l'estat de dret.

"Jo el que crec és que això és un autèntic esperpent al qual el senyor Puigdemont ha sotmès la societat catalana. I per tant, és veritat que ha fracassat l'esperpent que ha posat en funcionament aquest senyor, i que està provocant una situació que no és desitjable per a cap persona però tampoc per a cap polític."

Zoido també ha defensat el dispositiu policial d'aquest dimarts al Parlament. Va ser, ha dit, un desplegament "proporcional" que va obtenir "el resultat que es pretenia". "El dispositiu dissenyat pels experts de la seguretat de l'Estat", segons el ministre de l'Interior, era "raonable" i va permetre "salvar la inviolabilitat del Parlament i el seu normal funcionament."

ARXIVAT A:
Article 155Procés catalàEleccions 21DGovern empresonat
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut