Torrent ajorna el debat d'investidura fins que pugui ser "efectiu i amb garanties"

El president del Parlament diu que no acceptarà ingerències del govern espanyol ni del TC, ni tampoc cap altre candidat que no sigui Carles Puigdemont

RedaccióActualitzat

El president del Parlament, Roger Torrent, ha anunciat l'ajornament del ple d'investidura previst per aquest dimarts. Torrent ho ha dit després de rebutjar el que ha qualificat de "frau de llei" comès pel govern espanyol i secundat pel Tribunal Constitucional:

"El ple d'investidura del candidat Carles Puigdemont es manté convocat i se celebrarà un cop garantit un debat d'investidura efectiu i sense ingerències. Una investidura que tingui valor real i que sigui efectiva."

Torrent ha afegit que "malgrat les amenaces que pugui rebre", anirà fins al final en la defensa dels diputats del Parlament:

"No acceptarem que es digui que els catalans i les catalanes han votat malament, per votar el que ells volien. No acceptarem les ingerències a un Parlament democràtic que té el dret i el deure d'investir el president que reculli més suports."

"El president Carles Puigdemont té tota la legitimitat per ser candidat i hi té tot el dret. Per defensar aquest dret m'he compromès personalment a garantir la seva immunitat, com la de totes i tots els diputats, en l'exercici dels seus drets polítics al Parlament."

 

Amb aquest missatge Torrent ha donat resposta afirmativa a la petició formulada per carta aquest dilluns per Carles Puigdemont demanant l'empara del Parlament per garantir-li la investidura.

La motivació última de l'ajornament és donar temps al Tribunal Constitucional per resoldre les al·legacions a les seves mesures adoptades aquest dissabte: que fos un debat presencial i que Puigdemont demanés autorització al Suprem.

En aquest sentit, Torrent ha demanat als serveis jurídics del Parlament que "es personin i elaborin al·legacions" a aquestes mesures:

 


"Perplexitat" de Junts per Catalunya

L'ajornament del ple d'investidura ha comportat un creuament de retrets entre els grups parlamentaris independentistes. D'una banda, fonts de Junts per Catalunya han expressat "perplexitat" per la mesura, i han assegurat que no els ha estat consultada. La formació encapçalada per Puigdemont ha afegit que consideren que el ple s'hauria pogut celebrar aquest mateix dimarts.

Per la seva banda, ERC ha dit que la decisió de Torrent ha donat resposta a la petició d'empara feta aquest dilluns per Puigdemont, i s'ha pres després d'haver intentat parlar sense èxit amb Puigdemont. La CUP, per la seva banda, s'ha alineat amb JxCat: el ple s'hauria d'haver celebrat quan estava previst.

Suport de Junqueras

Per la seva banda, el líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha donat suport des de la presó a la decisió de Torrent. En un missatge publicat a Twitter, Junqueras li ha agraït que garanteixi "la defensa dels drets de tots els diputats escollits democràticament":

 

Reunió del Tribunal Constitucional

D'altra banda, a partir de la una del migdia es reunirà el Tribunal Constitucional per resoldre el recurs de Junts per Catalunya, que demana que s'anul·lin les mesures cautelars sobre el ple aprovades dissabte.

Puigdemont ha al·legat al Tribunal Suprem que gaudeix de tots els seus drets com a diputat i, per tant, considera que és innecessària cap autorització judicial per ser investit.

 

 

ARXIVAT A:
InvestiduraEleccions 21DArticle 155
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut