El missatge "tinc un somni" en una bandera estelada (Reuters)
El missatge "tinc un somni" en una bandera estelada (Reuters)

República o eixamplar la base, les dues cares del full de ruta d'ANC i Òmnium

Les entitats sobiranistes exemplifiquen aquestes dues visions

RedaccióActualitzat

L'independentisme viu un debat als partits i a les xarxes sobre quin ha de ser el full de ruta a partit d'ara. La conversa sovint es presenta en una dicotomia: república ara o eixamplar la base. Les entitats sobiranistes han exemplificat aquest cap de setmana aquestes dues visions.

Òmnium Cultural feia aquest dissabte la seva assemblea. És la primera dels 100.000 socis, i la primera amb el president, Jordi Cuixart, a la presó. L'entitat va insistir en la importància de continuar eixamplant la base social sobiranista i referma el seu compromís per assolir la normalització política del país.

 

 

L'entitat considera que cal dialogar amb els partits polítics, més enllà dels independentistes. En aquest sentit, el vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, va explicar al programa "Preguntes Freqüents" de TV3 que mantenen bona relació amb els comuns.

Mauri també va reconèixer que, malgrat les discrepàncies existents, han conversat fa poc amb el líder del PSC, Miquel Iceta:

"Fa pocs dies ens vam asseure, vam parlar i vam explicar des de la discrepància que tenim en molts aspectes, però també buscant els punts en comú i evidentment ens hagués agradat una posició molt més clara defensant la llibertat d'una persona, d'un líder, d'una entitat tan important com és Òmnium Cultural"

 


Òmnium defensa que l'independentisme fa bé revisant-se


 

ANC: "República ara"

Per la seva banda, l'ANC demana un govern ara mateix i fer efectiva la República.

Pel vicepresident de l'Assemblea, Agustí Alcoberro, no s'entendria que els partits republicans no arribessin a un acord per elegir un president de la Generalitat:

"Exigim a la majoria republicana que faci aquest pas endavant i que finalment disposem d'aquest govern que restauri la legitimitat previs al 155"

Alcoberro feia aquestes declaracions hores abans de la manifestació que, sota el lema "República ara", es farà aquesta tarda a Barcelona. Una manifestació convocada per l'ANC i amb el suport d'Òmnium Cultural, però que no apareix com a convocant.

L'Assemblea va marcar a finals de febrer el seu full de ruta, que passa per fer efectiva una república com un "poder efectiu i no dependent de l'estat espanyol" en els següents àmbits: control de la hisenda, poder judicial i seguretat dels catalans.

 

 

L'ANC viu ara un procés de renovació interna amb l'elecció d'un nou secretariat i un nou president. Sonen tres noms: l'actual cap de comunicació, Adrià Alsina; el president del Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i Nacionals, David Minoves, i el vicepresident del Cercle Català de Negocis, David Fernández.

 

ARXIVAT A:
Procés catalàIndependència
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut