Brussel·les

Reconstruir l'himen és gratis a Bèlgica

En els darrers anys han augmentat considerablement a Europa les operacions de reconstrucció de l'himen, o les anomenades himenoplàsties. A Bèlgica, les dones que paguen per sotmetre's a aquest tipus d'operacions poden recuperar els diners que hi inverteixen. Tot i que no s'inclouen dins de les operacions que finança la Seguretat Social, si el metge la inscriu en la casella de "reconstruccions vaginals", pròpies de les complicacions postpart, que la sanitat pública sí contempla, els diners són reemborsats. La majoria de les pacients són musulmanes i l'operació pot costar uns 2.100 euros.

Actualitzat

Les dones que volen sotmetre's a una himenoplàstia a Bèlgica els pot sortir gratis. No és que s'incloguin en les operacions que finança la Seguretat Social, però si el metge inscriu l'operació en la casella de "reconstruccions vaginals", pròpies de les complicacions postpart, els diners són reemborsats.

La majoria de les pacients són immigrants que arriben a Europa procedents de països musulmans, o bé els seus pares o avis, que es veuen obligades a reconstruir la seva honra abans de casar-se. Precisament per això, la majoria de les dones que s'operen volen mantenir-se en l'anonimat i evitar que les seves dades figurin en cap document oficial. Sis setmanes després de l'operació, la noia ja està preparada per a la nit de noces i que el marit no se n'adoni.

No hi ha xifres oficials sobre himenoplàsties a Bèlgica, però s'estima que el 2004 n'hi va haver 2.760, el doble de reconstruccions vaginals que el 2000. Una tendència, a més, que va en augment.

L'operació, que pot costar uns 2.100 euros, provoca una forta controvèrsia arreu. Per una banda, hi ha aquells especialistes que consideren que poden ajudar aquestes dones, mentre que de l'altra, hi a els que rebutgen la intervenció perquè consideren que atempta contra la llibertat sexual.

Anar al contingut