Una dona celebra el veredicte de cadena perpètua per a Ratko Mladic (Reuters)
Una dona celebra el veredicte de cadena perpètua per a Ratko Mladic (Reuters)

Ratko Mladic, condemnat a cadena perpètua per crims de guerra i genocidi

L'excap militar dels serbis de Bòsnia, detingut el 2011, ha estat expulsat de la sala abans de llegir la sentència perquè ha acusat el tribunal de mentir

Juli RodésActualitzat

Ratko Mladic, excap militar dels serbis de Bòsnia, conegut com "el carnisser dels Balcans", ha estat condemnat a cadena perpètua pel Tribunal Penal Internacional per l'Antiga Iugoslàvia (TPII), que l'ha considerat culpable de crims de guerra, crims contra la humanitat i genocidi.

El veredicte l'ha llegit Alphons Orie, el president del TPII: 

"Per haver comès aquests crims, el tribunal condemna Ratko Mladic a cadena perpètua."

Mladic, de 74 anys, ha entrat a la sala on s'ha fet el judici somrient a les càmeres, i no s'ha volgut posar dret quan han entrat els jutges. Incialment, de fet, havia insinuat que no es presentaria davant del tribunal. 

 

Quan Orie ha iniciat la lectura de la llarga llista d'atrocitats que se li atribueixen, Mladic l'ha seguida amb aparent indiferència. Després de més de mitja hora, el seu advocat ha demanat poder fer una pausa per anar al bany, que s'ha allargat a causa d'una aparent crisi d'hipertensió de Mladic.

Poc després de reprendre's la sessió, però, Mladic ha estat expulsat després d'increpar els jutges acusant-los de mentir. A partir d'aleshores ha pogut seguir la sessió a través d'una pantalla, des d'una sala del costat. 

 

Els jutges consideren demostrat que Mladic va planificar l'extermini i deportació de milers de persones no sèrbies de Bòsnia en una autència operació de neteja ètnica. 10.000 van morir en el setge de Sarajevo, i 10.000 més en la massacre de Srebrenica. 

La sentència a Ratko Mladic arriba sis anys després de la seva detenció i quan fa 25 anys que va començar la guerra a l'antiga Iugoslàvia (1992-1995), que va causar més de 100.000 morts -la majoria musulmans- i 2,2 milions de desplaçats. Mladic hi pot presentar recurs, i el seu fill Darko ja ha anunciat que ho farà, després de desqualificar-la i dir que el judici ha estat "propaganda de guerra".

Aquesta condemna és injusta i contrària als fets, i la combatrem amb un recurs d'apel·lació per provar que aquest judici és fals." 

El març de l'any passat, el mateix TPII va condemnar Radovan Karadzic, l'expresident de la República Srpska -cap polític de Mladic-, a 40 anys de presó després de considerar-lo culpable del genocidi de Srebrenica i de crims de guerra i crims contra la humanitat.  

Després d'haver emès aquesta sentència, el TPII, creat especialment per jutjar els crims comesos a la guerra dels Balcans, ha acabat la seva feina i tancarà defintivament les portes el 31 de desembre

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut