Madrid

Rajoy recorda els insults de Rubalcaba a Arias Salgado per titllar Blanco d'"inútil"

El cap de l'oposició, Mariano Rajoy, ha qualificat d'"intolerable, il·legal i il·legítima" l'actitud dels controladors aeris, que van protagonitzar una vaga salvatge coincidint amb l'inici del pont més important de l'any, i ha donat suport a les mesures preses pel govern espanyol per reobrir l'espai aeri espanyol. Tot i això, Rajoy ha atacat amb duresa el ministre de Foment, José Blanco, i l'ha acusat d'"inútil total" implícitament recordant que, en el seu dia, l'actual vicepresident, Alfredo Pérez Rubalcaba, va insultar el ministre de Foment l'any 1999, Rafael Arias Salgado, per una jornada d'endarreriments als aeroports. El líder del Partit Popular també ha acusat Blanco de ser ministre a "temps parcial" i de desplaçar sistemàticament els seus fracassos a l'oposició.

Actualitzat
La rèplica del cap de l'opocisió, Mariano Rajoy, a la intervenció del president espanyol al Congrés dels Diputats per donar explicacions sobre la declaració de l'estat d'alarma per primera vegada en democràcia, ha començat amb el suport del grup popular a la intervenció de l'executiu per reobrir l'espai aeri espanyol, que es va haver de tancar per la vaga salvatge protagonitzada pels controladors a l'inici del pont de la Puríssima.

Rajoy ha assegurat que l'actitud dels controladors aeris no té cap excusa i ha qualificat els seus mètodes d'"il·legals, intolerables i il·legítims". Tot i aquest suport a l'executiu el president del Partit Popular ha criticat durament la gestió que ha fet el govern espanyol del conflicte laboral que l'enfronta amb els controladors aeris, una gestió que per Rajoy ha posat de manifest la "desídia i passivitat" de Zapatero i la seva constant "improvisació".

El cap de l'oposició ha centrat molt especialment les seves crítiques en el ministre de Foment, José Blanco, que segons ell només és ministre "a temps parcial", perquè "es dedica al que no s'hauria de dedicar i no es dedica al que s'hauria de dedicar, és a dir, a gestionar amb eficàcia en lloc de desplaçar els seus fracassos a l'oposició".

Rajoy, a més, ha provocat un rebombori a la cambra quan ha assegurat: "El senyor ministre de Foment és un inútil total, amb dosis importants de penques, perquè sempre troba una excusa per no assumir responsabilitats." Rajoy s'ha afanyat a recordar, però, que aquestes paraules les va pronunciar Alfredo Pérez Rubalcaba adreçant-les al ministre de Foment popular Rafael Arias Salgado l'any 1999, i ha afegit que "com que jo no sóc així" no li dedicaré aquests "afectuosos epítets" a l'actual titular d'aquesta cartera. Rajoy sí que ha exigit, a continuació, al president espanyol que "posi ordre en aquest ministeri".

La majoria de l'oposició dóna suport al decret d'estat d'alarma

De la seva banda CiU, ERC, PNB i Coalició Canària han donat suport a la decisió del govern central de decretar l'estat d'alarma per l'abandonament dels llocs de treball dels controladors però han coincidit a criticar les negociacions de l'executiu amb aquest col·lectiu i han demanat que es prenguin mesures perquè una situació com aquesta no es repeteixi.
I els portaveus d'IU-ICV, UPyD, BNG, UPN i Nafarroa Bai han rebutjat en el Congrés la declaració de l'estat d'alarma decidida pel govern perquè consideren que la decisió és "desmesurada" i una "sobreactuació". A aquestes formacions s'hi ha sumat parcialment Esquerra Republicana de Catalunya, que ha demanat que s'aixequi ja l'estat d'alarma, sense esgotar els 15 dies de vigència.
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut