Madrid

Rajoy i Sánchez coincideixen a criticar l'1-O però el PSOE demana diàleg

El president del govern espanyol ha posat sobre la taula l'aplicació de l'article 155, però els socialistes han advertit que no ho acceptaran

Actualitzat

Dues hores. És la durada de la reunió del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez. La trobada s'ha fet a La Moncloa i ha estat la primera en 10 mesos després de la reelecció sorpresa de Sánchez.

Rajoy ha buscat el suport del secretari general socialista en el rebuig al referèndum d'independència que Catalunya planteja per al dia 1 d'octubre. Sánchez s'ha mostrat d'acord que el referèndum català és inacceptable, però també ha demanat diàleg amb Catalunya. El president del govern espanyol fins i tot ha posat sobre la taula l'aplicació de l'article 155, però els socialistes han advertit que no ho acceptaran.

La situació a Catalunya és un dels temes que ha centrat bona part de la trobada, però Pedro Sánchez també volia abordar altres qüestions, com el pacte antijihadista, l'estratègia de seguretat o la lluita internacional contra el canvi climàtic.

L'última trobada entre els dos polítics va tenir lloc l'agost de l'any passat, en el marc dels contactes que Rajoy mantenia per aconseguir la seva investidura.

Sense foto ni declaracions

A diferència de reunions anteriors, no està prevista cap compareixença per part dels dos interlocutors un cop acabada la reunió. La valoració per part socialista la farà la portaveu del PSOE al Congrés, Margarita Robles.

Rivera: "No cal aplicar el 155 perquè l'Estat recuperi competències"

Des de Ciutadans, Albert Rivera, ha demanat a Rajoy que impedeixi la celebració del referèndum i ha subratllat que "no fa falta cridar" ni tampoc aplicar l'article 155 de la Constitució perquè l'Estat recuperi determinades competències: "Jo sóc més partidari d'evitar els delictes que de perseguir-los". I ha insistit que cal treballar "per no haver d'aplicar" aquest article de la carta magna:

"Aquest seria un titular fantàstic per a Puigdemont, però ni se li donarà aquest titular ni tampoc es posarà en marxa el mecanisme que permet a l'executiu recuperar algunes competències de la Generalitat, com la d'Interior."

Rivera vaticina la convocatòria d'eleccions autonòmiques a Catalunya per poder articular una majoria parlamentària alternativa que acabi amb el procés. Una feina que diu que faria la cap de l'oposició a Catalunya, Inés Arrimadas, que haurà de parlar amb el PP, el PSOE o amb Podem "si fa falta per començar a fer la política que interessa els catalans i acabar amb l'ultimàtum secessionista."

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut