L'escriptor Rafael Vallbona, guanyador del Premi Sant Joan de novel·la
L'escriptor Rafael Vallbona, guanyador del Premi Sant Joan de novel·la
Barcelona

Rafael Vallbona guanya el Sant Joan amb "La casa de la frontera"

L'escriptor del Maresme escriu una novel·la que explica cinc generacions d'una família que regenta un establiment de restauració a la Cerdanya

Actualitzat

L'escriptor i periodista Rafael Vallbona ha guanyat el Premi Sant Joan de novel·la d'aquest any amb "La casa de la frontera". La novel·la narra la transformació de la Cerdanya des de la Setmana Tràgica passant per la Guerra Civil fins a l'auge del turisme.

El fil conductor de "La casa de la frontera" és la família Grau i l'establiment de restauració fronterer que van regentar al barri de la duana de Puigcerdà. A través de cinc generacions que van regentar aquell establiment de queviures, bar i hostal abans que es convertís en la botiga d'esports d'esquí i bicicletes que és en l'actualitat, Vallbona explica la història d'un "lloc de pas, on s'han creuat molts destins: aventurers, fugitius o exiliats i que, enmig d'un paisatge imponent, ha estat testimoni d'alguns dels episodis més rellevants que han transformat la comarca i tot el país".

"Explico el segle XX des d'un lloc més o menys perifèric, però no per local deixa de tenir una visió global"

En el segle llarg transcorregut des del 1892, quan van comprar la casa, la família és testimoni de "dues guerres mundials, una guerra civil, l'estraperlo, la postguerra".

Convocat per la fundació de les antigues caixes catalanes i el BBVA, el Premi Sant Joan és el tercer més ben dotat de les lletres catalanes amb 35.000 euros. "La casa de la frontera" es publicarà el mes de setembre vinent.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut