L'estàtua decapitada de Franco arribant al Born
L'estàtua decapitada de Franco arribant al Born
Barcelona

Qui va decapitar Franco?

RedaccióActualitzat

L'estàtua eqüestre decapitada de Francisco Franco arriba al Born amb polèmica per a l'exposició "Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà", però també precedida de misteri. I és que l'estàtua va perdre el cap mentre estava retirada en un magatzem municipal, i avui el cap del dictador encara està en parador desconegut.

L'estàtua de bronze, de l'escultor Josep Viladomat, va presidir durant molts anys el pati d'armes del castell de Montjuïc: des del juny de 1963, el dia en què va obrir les seves portes el Museu Militar, fins al 1986, on va passar a ocupar una sala a l'interior del Museu.

El 2008 la van retirar en el dipòsit de l'ajuntament de Barcelona de la Via Favència. L'últim cop que se la va veure íntegre va ser el 2011. Dos anys després, el 2013, però, en una revisió rutinària es va descobrir que havien decapitat l'estàtua i encara avui no se sap qui ho va fer ni quan. El que ha transcendit és que el tall del cap es va fer de manera molt neta amb una radial i sembla que la porta del magazem no va ser forçada. Tot plegat afegeix misteri una estàtua ja de per si polèmica.

Anar al contingut