Un dipòsit d'armes d'ETA
Un dipòsit d'armes d'ETA

Quan es comença a dissenyar el canvi d'estratègia d'ETA?

El govern espanyol i ETA no han trobat la fórmula per tancar definitivament el procés

RedaccióActualitzat

ETA va anunciar el cessament definitiu de la violència l'octubre del 2011, després de 53 anys de vida i més de 800 víctimes mortals. Ho va fer a través d'una declaració en què expressava el seu compromís clar, ferm i definitiu de superar la confrontació armada.

Després d'aquest anunci, ETA va intentar negociar amb el govern espanyol el desarmament, però sense èxit. El canvi d'estratègia d'ETA d'ara es comença a dissenyar després que el 16 de desembre la Guàrdia Civil i la Gendarmeria francesa van detenir cinc intermediaris civils que volien filmar la inutilització d'un arsenal de l'organització terrorista.

Per ETA va ser un exemple més de la pressió del govern de Rajoy, que sempre ha volgut escenificar la derrota total de l'organització terrorista amb la desarticulació de zulos i la detenció dels seus últims militants. Mentre que ETA sempre ha esperat que el govern espanyol verifiqui el seu desarmament i que la història testifiqui que ho van fer voluntàriament.

Tot plegat coincideix en un moment en què ETA ha quedat reduïda a la mínima expressió, amb només desenes de militants i un arsenal que, per alguns observadors, és purament simbòlic. A més, l'organització està fortament pressionada per l'esquerra abertzale, que vol passar pàgina i actuar en el front polític a favor de la independència d'Euskadi.

L'altra carta que juguen ETA i el món abertzale és establir un full de ruta penitenciari que faciliti el retorn a casa dels 350 presos de l'organització.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut