El president rus, Vladímir Putin, durant la seva intervenció en el Fòrum Econòmic Oriental, a Vladivostok (Reuters)
El president rus, Vladímir Putin, durant la seva intervenció en el Fòrum Econòmic Oriental, a Vladivostok (Reuters)
Vladivostok

Putin diu ara que Skripal va ser enverinat per dos russos "civils", no per espies

El Regne Unit està convençut que els dos homes són agents de la intel·ligència militar russa

Juli RodésActualitzat

Els sospitosos d'enverinar l'exespia rus Serguei Skripal i la seva filla Iúlia a Anglaterra "són civils" i no agents de la intel·ligència militar russa.

Així ho ha assegurat el president rus, Vladímir Putin, des de Vladivostok, a l'extrem oriental del país, on participa en un fòrum econòmic.

"Sabem de qui es tracta, els hem trobat. Però esperem que ells mateixos surtin a la llum i expliquin qui són."

Des del principi, Londres ha acusat Moscou d'estar al darrere de l'enverinament dels Skripal amb un potent agent neurotòxic anomenat Novitxok, desenvolupat a la Unió Soviètica entre els anys setanta i vuitanta.

 

L'afer va obrir una crisi diplomàtica que va causar expulsions recíproques de diplomàtics russos, d'una banda, i nord-americans i europeus, de l'altra, i el tancament del consolat dels EUA a Sant Petersburg.

La setmana passada, el Regne Unit va identificar els dos autors com Aleksandr Petrov i Ruslan Boixirov, dos noms que la policia britànica pensa que són falsos.

 

Les conclusions presentades per la primera ministra britànica, Theresa May, al Parlament van rebre el suport d'Alemanya, França, els Estats Units i el Canadà en un comunicat conjunt dels presidents Trump i Macron, la cancellera Merkel i el primer ministre canadenc Justin Trudeau.

"L'anunci enforteix encara més la nostra intenció de desmuntar les activitats hostils de les xarxes d'intel·ligència estrangeres en els nostres territoris."

Ara, en canvi, Putin assegura que els dos sospitosos "són civils" i que "no hi ha res criminal" relacionat amb ells.

Els Skripal -i també el policia que va resultar contaminat en atendre'ls- van sobreviure a l'atac amb Novitxok, ocorregut el 4 de març en el seu domicili a la ciutat anglesa de Salisbury.

 

Pare i filla van resultar contaminats en tocar el pany de la porta de casa seva.

Gairebé quatre mesos més, en canvi, un matrimoni britànic resident a la població veïna d'Amesbury també va resultar contaminat amb la mateixa substància, que era en un envàs de perfum que van trobar en un contenidor.

La dona va morir el 8 de juliol.

Anar al contingut