Puja l'absentisme laboral: recuperació econòmica o males condicions de treball?

Algunes empreses impulsen la promoció interna dels treballadors per frenar l'absentisme

Actualitzat

Patronals i sindicats han de negociar els salaris d'aquest 2018 i, com altres vegades, els empresaris demanen que s'inclogui a les converses un compromís per reduir l'absentisme laboral.

És un fenomen que s'incrementa amb la recuperació econòmica i els sindicats ho atribueixen a les males condicions de treball.

La reforma laboral de 2012 permet fer fora un treballador per un determinat nombre de faltes d'assistència encara que siguin justificades.

Fomentar la promoció és una de les claus, segons els experts, per lluitar contra l'absentisme laboral.

 

 

Amb l'inici de la crisi, l'any 2007, les baixes per malaltia comuna van començar a disminuir i van assolir el mínim entre el 2012 i el 2013. Aleshores, a Catalunya, 24 treballadors de cada 1.000 s'acollien mensualment de mitjana a la incapacitat temporal per malalties com la grip. A partir del 2014, la tendència va anar a l'alça fins a l'any passat, quan agafaven la baixa 31 empleats de cada 1.000.

Per Carles Miró, director de l'àrea sud de la mútua Asepeyo de Catalunya, una associació d'empresaris que dóna assistència sanitària i gestiona les prestacions econòmiques per baixa laboral en col·laboració amb la Seguretat Social, els treballadors, ara, tenen menys por de perdre la feina.

"Hi ha menys por a agafar les baixes, a perdre el lloc de treball. Normalment s'atribueix, sobretot a la gent jove, 'si ja no treballo aquí, ja trobaré un altre lloc per treballar."

Francesc Montoro, responsable de Salut Laboral de CCOO a Catalunya, assegura que cap treballador vol perdre el seu lloc de feina:

"Estem tips que se'ns qualifiqui de sospitosos. Simplement perquè hi ha una certa bonança econòmica? Per això els treballadors falten més? No és veritat. El treballador no vol perdre la seva feina."

Ismael Bertran és cap de Recursos Humans dels Supermercats Plusfresc i assegura que per aconseguir que els treballadors no faltin a la feina la millor manera és que treballin motivats.

"La primera eina que tenim per lluitar contra l'absentisme laboral, a casa nostra i a totes les empreses, és que la gent estigui a gust. Està totalment demostrat que, com més a gust se sent la persona dins del seu lloc de treball, menys falta a la feina. Intentem que la gent se senti part de l'empresa."


Un sentiment de pertinença que s'alimenta, entre altres mesures, facilitant la conciliació de la vida familiar i laboral o fomentant el bon ambient de treball.

Als supermercats Pulsfresc fomenten la promoció dels treballadors

El concepte d'absentisme laboral varia segons qui el fa servir. Segons l'Organització Internacional del Treball, s'entén per absentisme "la no assistència a la feina per part d'un treballador que es pensava que hi assistiria".

Alguns empresaris, però, posen en el sac de l'absentisme permisos, vacances, dies per la mort de parents o per trasllat domicili. Aquests aspectes, segons els sindicats, són drets laborals dels treballadors i no s'han d'incloure mai en la categoria d'absentisme.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut