Iraq

Prop de 80 morts en dos atemptats després de la detenció del líder d'Al-Qaeda a l'Iraq

Feia més d'un any que l'Iraq no vivia una jornada tan sagnant com la d'avui. Unes vuitanta persones han mort aquest migdia en dos atemptats suïcides a Bagdad i Baquba. Més d'un centenar de persones han resultat ferides. Tots els indicis apunten al terrorisme de signe sunnita. La matança ha coincidit amb la detenció del presumpte líder de la branca iraquiana d'Al-Qaeda. Es tracta de Abu Omar al-Bagdadi, un home misteriós que mai mostra la cara; tan misteriós que el Pentàgon nord-americà diu que és un personatge fictici. És per això que l'exèrcit nord-americà no ha confirmat el seu arrest.

Actualitzat
Almenys 78 persones han mort en dos atemptats suïcides a l'Iraq i 75 més han resultat ferides. Aquests atemptats tenen lloc poc després de la detenció a Bagdad del màxim líder d'Al-Qaeda a l'Iraq, Abu Omar al-Bagdadi. Aquesta detenció ha estat confirmada per la televisió pública iraquiana, que ha citat com a font el general Qasem Atta, portaveu del centre d'operacions de l'exèrcit iraquià a la capital.

El més mortífer dels atemptats ha tingut lloc a la província nord-oriental de Diyala i ha acabat amb la vida de 45 persones, segons fonts del Ministeri de l'Interior. La majoria de les víctimes són pelegrins musulmans iranians que es trobaven en el lloc de l'explosió, un restaurant d'una població propera a la ciutat de Baquba, la capital de Diyala. L'altre atemptat ha tingut lloc en el centre de Bagdad i ha acabat amb la vida d'almenys 28 persones, entre elles 12 policies iraquians. Segons sembla, un suïcida ha detonat el cinturó d'explosius que duia adossat al cos al costat d'un grup d'agents que repartien aliments i ajuda humanitària a famílies desplaçades, en el barri d'Al Qarrada, a Bagdad. 

Aquests atemptats es produeixen cinc dies després que el primer ministre iraquià, Nuri al-Maliki, advertís d'un possible rebrot de la violència sectària i demanés unitat al país per "barrar el pas als enemics de l'Iraq". "Hem de ser molt cautelosos perquè la discòrdia sectària podria tornar a instal·lar-se entre nosaltres. De la mateixa forma que treballem a favor del país, els enemics treballen per fer-li mal", va dir Maliki en un discurs davant membres de la tribu dels Bani Tamin.

Detingut el màxim líder d'Al-Qaeda a l'Iraq

El màxim líder d'Al-Qaeda a l'Iraq, Abu Omar al-Bagdadi, va ser detingut a Bagdad, ha informat el canal iraquià de televisió Al Iraquia. El canal oficial ha citat com a font al general Qasem Atta, portaveu del centre d'operacions de l'exèrcit iraquià a Bagdad.
Segons la televisió oficial, "el criminal Abu Omar al-Bagdadi (...) va ser capturat en una àmplia i precisa operació duta a terme en una àrea de Bagdad, després de rebre informació d'intel·ligència sobre el seu parador".

Al Bagdadi té el títol d'"emir" (príncep) de l'Estat Islàmic de l'Iraq, l'organització de la qual formen part vuit grups insurgents iraquians i que està directament vinculada amb l'organització terrorista internacional dirigida per Osama bin Laden. Abu Omar al-Bagdadi va succeir al capdavant d'Al-Qaeda a l'Iraq el jordà Abu Mussab al-Zarqawi, després de la mort d'aquest en un bombardeig aeri nord-americà el 8 de juny de 2006, en un llogaret situat al nord-est de Bagdad.
Anar al contingut