Barcelona

Prop de 2.000 catalans van passar per camps de concentració

Gairebé 9.000 espanyols van ser deportats a camps de concentració nazis i gairebé una quarta part eren catalans. La majoria van passar pel camp de Mauthausen a Àustria. Aquesta xifra és superior a la que es creia fins ara. Una investigació de la Generalitat, la Universitat Pompeu Fabra i Amical Mauthausen que ha durat tres anys ha permès completar el cens amb 450 nous noms de persones que van estar també a camps de concentració.

Actualitzat
L'estudi és un dels més complets que s'ha fet fins al moment. No només s'han recopilat els noms dels ciutadans que van passar pels diferents camps sinó que s'hi han afegit altres informacions: els itineraris que van fer els deportats, detallant si s'havien exiliat o havien passat per camps francesos; els treballs forçosos que van haver de realitzar i el recorregut que van fer si van sobreviure.

Només un 37% ho va aconseguir. La resta, 5.288 persones, van morir, xifra que podria ser superior, ja que 358 persones més es van donar per desaparegudes.

Dels gairebé 9.000 espanyols que van passar per aquesta horrible experiència, 1.972 eren catalans, un 22% del total. Un 18% procedia d'Andalusia, un 12% de l'Aragó i un 10% de Castella-la Manxa.

Tres anys d'investigació

La principal novetat de l'estudi és la incorporació de 450 noms nous. Aquestes dades s'han aconseguit després d'examinar els antics arxius dels camps de concentració i l'arxiu de la Internacional Tracing Service (ITS), on hi ha informació de camps alemanys, austríacs i polonesos.

També s'ha recollit informació dels arxius dels memorials d'Auschwitz, Bergen-Belsen, Buchenwald, Dachau, Flossenbürg, Gross- Rossen, Mittelbau-Dora, Natzweiler, Neuengamme, Ravensbrück, Sachsenhausen, Stutthof, Treblinka i Mauthausen.

Gràcies a aquesta exaustiva anàlisi de documents, s'han aconseguit els 450 noms nous, s'han afegit noves dades i se n'han corregit d'altres.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut