Barcelona

Prohibit fer foc als terrenys forestals sense autorització prèvia fins al 15 d'octubre

Un nou decret de la Generalitat prohibeix a partir d'avui fer foc als terrenys forestals sense autorització prèvia. La mesura prohibeix també llançar objectes encesos, escombraries i coets o focs artificials.

RedaccióActualitzat
A partir d'aquest 15 de març i fins al 15 d'octubre està prohibit fer foc als terrenys forestals sense autorització prèvia, segons ha informat avui en un comunicat el Departament d'Agricultura.

Aquest decret de la Generalitat pretén prevenir els incendis forestals, sobretot a l'estiu, quan el risc és molt més elevat, i afectarà tots els terrenys forestals estiguin o no poblats d'espècies arbòries i el radi de 500 metres que els envolta. A partir d'avui també queda prohibit llançar objectes encesos, escombraries i coets o focs artificials.

El cos d'Agents Rurals està fent una campanya informativa per notificar la nova mesura als municipis i explicar les condicions que caldrà assumir per tramitar els nous permisos.

Amb la implantació d'aquesta norma els permisos per dur a terme activitats que comportin risc d'incendi s'hauran de sol·licitar de manera individual, excepte per l'eliminació de restes vegetals i de poda a treballs agrícoles, en aquest cas es pot demanar una autorització a nivell municipal; aquesta serà la primera vegada que els pagesos catalans es poden acollir a les cremes col·lectives.

Els pagesos afectats estan molt contents amb la nova mesura i asseguren que aquesta nova modalitat els estalviarà molts tràmits, que a més, podran fer des de l'ajuntament i no caldrà que es desplacin a la capital de comarca.

Quan les circumstàncies meteorològiques siguin de risc alt, molt alt o extrem el departament d'Agricultura pot establir mesures extraordinàries i deixar sense efecte tots els permisos que s'hagin donat per fer foc. En aquest cas els agents informaran amb un missatge de mòbil totes aquelles persones que tinguin el permís per fer foc. Aquest sistema es va engegar l'any passat i de moment ha donat molt bons resultats.

Durant el 2013 s'han registrat a Catalunya 82 incendis forestals que han cremat 26 hectàrees forestals.
Anar al contingut