Roma

Prodi dimiteix després de perdre la moció de confiança al Senat en una sessió amb bufetades

El primer ministre italià, Romano Prodi, ja ha presentat la dimissió al president de la República, Giorgio Napolitano, que aquest divendres obrirà consultes per formar un nou govern. "Il professore" renuncia al càrrec després d'haver perdut la moció de confiança del Senat, traït pels democristians, exsocis del govern de coalició de La Unió. La sessió ha estat marcada per la tensió i els incidents: un senador de la UDEUR ha hagut de sortir en llitera a causa d'un desmai després d'haver estat insultat i agredit per un company en anunciar el seu vot favorable al primer ministre italià.

Actualitzat

L'endemà de superar el vot de confiança al Congrés, Romano Prodi ha perdut el del Senat per cinc vots de diferència, en una sessió tensa. El primer ministre italià buscava un miracle parlamentari, però al final les desercions de la seva coalició han servit perquè el Senat retirés la confiança al govern de centreesquerra. De res ha servit que demanés "confiança per rellançar-nos amb nova força i nova consciència, per seguir el procés de reformes que tant urgentment necessita el país."

Prodi havia demanat el vot arran de la decisió de les democristians de la UEDUR de sortir de la coalició. Aquesta sortida va deixar el primer ministre en minoria a la cambra alta i per això no ha estat cap sorpresa el resultat de la votació.

La votació ha tingut lloc al final d'una sessió convulsa. L'esbatussada ha començat quan Nuccio Cusumano, un dels tres senadors de l'UDEUR, el partit que ha provocat la crisi, ha dit que votaria a favor de Prodi. Aquesta decisió ha provocat que el seu company de partit Tommaso Barbato s'aixequés del seu escó i s'adrecés cap a Cusumano escridassant-lo amb insults com "venut", "cornut" i "tros de merda".

Tot seguit, l'hemicicle s'ha esvalotat. Altres senadors s'han afegit al reguitzell d'insults de Barbato contra Cusumano amb expressions del mateix calibre, com ara "marieta", "ets una merda i una puta" o sembles "una neneta".

El més greu és que no tot ha quedat en paraules gruixudes, sinó que Barbato ha arribat a escopir a la cara Cusumano i l'ha agafat per la solapa per agredir-lo. A causa de la tensió, Cusumano s'ha desmaiat i l'han hagut de retirar de l'hemicicle en llitera. El metge del Senat ha dit que la pèrdua de coneixement no tindrà conseqüències per a la seva salut.

Mastella, que va destapar la crisi, s'acomiada de Prodi amb versos de Neruda

Clemente Mastella, l'exministre de Justícia italià que va dimitir esquitxat per una investigació per corrupció política, s'ha acomiadat de Prodi amb uns versos de Pablo Neruda, que ha llegit al Senat. "Mor lentament qui es transforma en esclau de l'hàbit, repetint cada dia els mateixos trajectes, qui no canvia de marca, no s'arrisca a vestir-se d'un color diferent i no parla a qui no coneix". Mastella ha recitat els versos després d'anunciar que votaria contra el primer ministre.

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut