Barcelona

Preacord de la patronal i dels sindicats per flexibilitzar més la jornada laboral

Els convenis col·lectius dels pròxims quatre anys vinculen cada vegada més les variables del sou a la productivitat, segons el preacord que es firmarà la setmana vinent i al qual ha tingut accés TV3

RedaccióActualitzat

Patronal i sindicats aposten per flexibilitzar més la jornada laboral en la negociació dels convenis col·lectius dels pròxims quatre anys i vinculen cada cop més les variables del sou a la productivitat i menys a complements com l'antiguitat. TV3 ha tingut accés al preacord que firmaran la setmana vinent.

Fa justament quatre anys, la patronal Foment del Treball i els sindicats majoritaris firmaven amb tota la solemnitat l'acord que serveix de guia per negociar les condicions dels treballadors a les empreses. Aquesta vegada, Pimec i Fepime ja no seran només espectadors i subscriuran l'acord. En aquest acord, patronal i sindicats aprofundeixen en la flexibilitat pactada de les jornades de treball. El document al qual ha tingut accés TV3 introdueix la distribució irregular de la jornada i hi posa molt d'èmfasi, o sigui, que l'empresa pugui adaptar els horaris dels treballadors a les necessitats de la seva activitat. I afegeix propostes ja incloses en acords anteriors com la borsa d'hores.

El preacord també dóna per tancada l'època d'inaplicacions de conveni, d'expedients de regulació i estableix les bases per superar els salaris que ha deixat la crisi. Proposa vincular-los a la situació de l'empresa i a fixar els complements en funció dels rendiments i la productivitat de cada treballador. Insisteix a suprimir complements d'abans com els triennis i altres variables que es cobren i que no estan directament lligats a les capacitats i feines fetes.

A més, l'esborrany també anima a incloure en els convenis retribucions específiques per al treballador que innovi o inventi en el seu terreny.

Per primera vegada, el preacord també inclou un compromís i eines per reduir la diferència salarial entre homes i dones, i adaptar l'horari en funció de les recomanacions de la Comissió per a la Racionalització dels Horaris.

Álvarez aspira a liderar la UGT a l'Estat

Mentrestant, el secretari general de la UGT a Catalunya, Josep Maria Álvarez, podria situar-se en la cursa per substituir el líder del sindicat en el conjunt d'Espanya, Cándido Méndez, que deixa el seu mandat l'any que ve. La Federació Estatal del Metall de la UGT, que es reuneix aquest dijous a Catalunya, ha anunciat que demanarà a Josep Maria Álvarez que sigui candidat per liderar la UGT espanyola.

Segons Carlos Romero, secretari general del Metall, "substituir Cándido Méndez no és una feina senzilla. No és gens fàcil. Fer-ho, a més, en un moment de canvi organitzatiu tan profund com el que viurem tampoc és senzill i complica la situació. Álvarez és un dels companys que no només comparteix aquest nou model organitzatiu, sinó que també el defensa."

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut