Madrid

Polèmica per les sortides fora de l'hospital de De Juana Chaos en cotxe particular

El pres d'ETA Iñaki de Juana Chaos torna a ser focus de polèmica després de saber-se que fa sortides fora de l'hospital en cotxe particular i sota vigilància. L'Ertzaintza ha rebut l'ordre d'oferir-li "protecció" per "preservar la integritat de l'intern". El ministre de Justícia, Mariano Fernández Bermejo, ha volgut remarcar que les sortides són "per raons mèdiques" i "amb autorització" judicial. No obstant, no és estrany veure De Juana anar de compres en companyia de la seva nòvia després d'anar a l'oftalmòleg o a l'homeòpata. Des del PP, el secretari de Llibertats Públiques i Seguretat, Ignacio Astarloa, ha assegurat que "ja s'ha començat a viure la vessant més feridora del cas".

Actualitzat

En les últimes setmanes, el reclús, que compleix una condemna en règim de presó atenuada des d'aleshores, ha deixat la seva habitació de la quarta planta de l’hospital Donostia per determinats tractaments fora del centre, custodiat sempre per agents de la policia basca. Però tot i que el ministre de Justícia, Mariano Fernández Bermejo, s'ha afanyat a destacar que les sortides de l'hospital "compten amb l'autorització del jutge de vigilància penitenciària", el cert és que els desplaçaments de De Juana Chaos, que el passat 1 de març va abandonar la vaga de fam, han començat a aixecar tota mena de suspicàcies. Sobretot, després que s'ha sabut que aquesta mateixa setmana, el pres, condemnat a tres anys de presó per un delicte d'amenaces i un altre d'enaltiment del terrorisme per escriure dos articles d'opinió al diari abertzale "Gara", ha fet un desplaçament a Hernani en cotxe particular, acompanyat per la seva nòvia i per dues persones més, tal com ha publicat "El País".

A més, es diu que no és estrany que després de les sessions terapèutiques autoritzades per la gerència i l'equip mèdic de l'hospital Donostia, i supervisades pel jutge, faci compres i altres tipus d'actes no relacionats amb el tractament mèdic.

Després de conèixer els fets, el secretari de Llibertats Públiques i Seguretat del PP, Ignacio Astarloa, ha assegurat que "ja s'està començant a viure la vessant més feridora del cas" del pres De Juana. Des del PP ja s'ha posat de manifest el malestar que els crea la nova situació i s'ha indicat que després d'això "qualsevol dia d’aquests el veurem fent salts als actes de Batasuna".

Astarloa ha insistit que De Juana "ha de tornar a la presó" i ha afegit que si el govern "va poder justificar de mala manera" la seva decisió d'aplicar la presó atenuada al pres etarra no podrà fer el mateix ara si, estant "entre cometes, curat", no torna "immediatament" a la presó.

Però la qüestió porta cua ja que, a més, el règim intern que manté De Juana a l'hospital s'ha alleugerit molt en les darreres setmanes. Ara no sols disposa de llibertat de moviment al centre mateix, cosa que abans li estava denegada, sinó que està autoritzat a fer passejos. Així, s'ha passat de l'inicial "l'intern té llibertat deambulatòria a l'hospital on es troba ingressat si el seu tractament estricament mèdic així ho aconsella", a l'autorització "per prescripció mèdica a fer passejos als voltants de l'hospital".

D'altra banda, el passat 3 d'abril es va ordenar l'Ertzaintza, que té l'obligació de mantenir la "vigilància a l'habitació" de l'hospital quan el reclús no hi és, que es retirés el candau que mantenia segellada la finestra.

Però el cert és que aquest règim menys estricte ja es pronosticava d'alguna manera en la resolució del passat 1 de març, poques hores abans que De Juana abandonés la vaga de fam.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut